DruštvoVesti

Turizam kao katalizator boljeg života na lokalu

Odbornica Skupstine opstine Tutin  Sabina Dazdarević prisustvovala je u Niškoj Banji petom zasedanju zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU-RS.

Tema drugog godišnjeg zasedanja je „Turizam kao katalizator boljeg života na lokalu“, a događaju su prisustvovali i ministar za državnu upravu i lokanlu samoupravu Branko Ružić, pomoćnik u Ministarstvu za evropske integracije Mihajlo Dašić, kopredsedavajući komitetom Franko Jakob, te brojni predstavnici srpskih opština i nevladinog sektora.

Kopredsedavajući sa srpske strane Dejan Jovanović, ocenio je da Niš i Niška Banja idu uzlaznom putanjom što se razvoja tirizma tiče, ali da nedostaju konkretni turistički proizvodi.

Takođe, u diskusijama je usaglašeno mišljenje da razvoj turizma ima direktan uticaj na kvalitet života građana a otuda i povod da se današnje zasedanje održi u Nišu, kako bi se razmenom iskustava sa kolegama iz regionalnih i lokalnih vlasti EU razmenila mišljenja i iskoristili modeli za unapređivanje ove oblasti.

Takođe, važna tema razgovora bili su i projekti prekogranične saradnje i povlačenje sredstava iz fondova Evropske unije koja bi bila uložena za razvoj turizma.

Komitet regiona je je savetodavno telo EU sastavljeno od predstavnika regionalnih i lokalnih vlasti koji se u strategiji spoljnih odnosa zalaže za dijalog, te ekonomsku i kulturnu saradnju u regionu između predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti zemalja članica i onih koje su u statusu kandidata.

Podeli