Categories: Društvo

Amerikanci će razmotriti način o nabavci opreme i vozila za Hitnu službu

Predstavnici Američke vojske i dobrotvorne organizacije “Duh Amerike” posetili su i Hitnu službu novopazarskog Doma zdravlja, nakon što je na sastanku u Gradskoj upravi gradonačelnik Nihat Biševec, kao jedan od najvećih problema u zdravstvu, nedostatak adekvatnog sanitetskog vozila za transposrt pacijenata do većih zdravstvenih centara. Kapetan Bendžamin Ordivej je istako da je nabavka takvog vozila samo jedan od potencijalnih vidova saradnje sa našom zdravstvenom ustanovom.

Iznevši najpozitivnije utiske o prijemu, nakon razgovora sa direktorom i osobljem novopazarske Hitne službe, kapetan Američke vojske zadužen za odnose sa civilnim sektorm, Bendžamin Ordivej je naveo različite oblasti moguće saradnje, a kao rezultat toga najavio i nabavku sanitetskih vozila.

”To sa vozilima bi bio dugoročni projekat. Uočili smo potencijal i za kratkoročni projekat koji se tiče obuke, možda i vatrogasaca ali i zaposlenih  u Hitnoj službi za neke malo ozbiljnije traume i povrede koje mogu da se dese, koje jesu retke, ali ipak treba biti spreman i za njih. Naš posao nije da upadnemo i da kažemo – ovako i onako treba da se radi. Mi verujemo da su medicinski profesionalnci potpuno obučeni za to što rade. To je samo jedna od opcija koju nudimo. Trenutno obilazimo i dobijamo ideje u kojim sve oblastima bismo mogli da sarađujemo, odnosno u kojim sferama bi se mogla ostvariti saradnja između Ambasade SAD i ove regije, Srbije generalno”, rekao je Ordivej.

Direktor Doma zdravlja dr Ervin Ćorović ocenio je da bi današnja poseta mogla biti dobar uvod buduće saradnje.

”Vidim da su ljudi zainteresovani za rad u našoj službi. Očekujem da dobijemo neku konkretnu pomoć, pre svega u nabavci medicinskih aparata i sanitetskih vozila, kompletno opremljenih sa svim aparatima za transport pacijenata, i nadmo se da ćemo organizovati i neke obuke naših zdravstvenih radnika za postupanje u masovnim nezgodama, uzrokovanih elementarnim nepogodama”, izjavio je Ćorović.

Prilikom ove posete predstavnici američke delegacije istakli su da je glavni cilj uspostavljanja saradnje sa razilčitim institucijama u lokalnim samoupravama zapravo obezbeđivanje uslova za edukaciju mladih i povećanje stepena njihovih kompetencija za ostanak u svom gradu.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

23 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 days ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 days ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago