Amerikanci će razmotriti način o nabavci opreme i vozila za Hitnu službu

Predstavnici Američke vojske i dobrotvorne organizacije “Duh Amerike” posetili su i Hitnu službu novopazarskog Doma zdravlja, nakon što je na sastanku u Gradskoj upravi gradonačelnik Nihat Biševec, kao jedan od najvećih problema u zdravstvu, nedostatak adekvatnog sanitetskog vozila za transposrt pacijenata do većih zdravstvenih centara. Kapetan Bendžamin Ordivej je istako da je nabavka takvog vozila samo jedan od potencijalnih vidova saradnje sa našom zdravstvenom ustanovom.

Iznevši najpozitivnije utiske o prijemu, nakon razgovora sa direktorom i osobljem novopazarske Hitne službe, kapetan Američke vojske zadužen za odnose sa civilnim sektorm, Bendžamin Ordivej je naveo različite oblasti moguće saradnje, a kao rezultat toga najavio i nabavku sanitetskih vozila.

”To sa vozilima bi bio dugoročni projekat. Uočili smo potencijal i za kratkoročni projekat koji se tiče obuke, možda i vatrogasaca ali i zaposlenih  u Hitnoj službi za neke malo ozbiljnije traume i povrede koje mogu da se dese, koje jesu retke, ali ipak treba biti spreman i za njih. Naš posao nije da upadnemo i da kažemo – ovako i onako treba da se radi. Mi verujemo da su medicinski profesionalnci potpuno obučeni za to što rade. To je samo jedna od opcija koju nudimo. Trenutno obilazimo i dobijamo ideje u kojim sve oblastima bismo mogli da sarađujemo, odnosno u kojim sferama bi se mogla ostvariti saradnja između Ambasade SAD i ove regije, Srbije generalno”, rekao je Ordivej.

Direktor Doma zdravlja dr Ervin Ćorović ocenio je da bi današnja poseta mogla biti dobar uvod buduće saradnje.

”Vidim da su ljudi zainteresovani za rad u našoj službi. Očekujem da dobijemo neku konkretnu pomoć, pre svega u nabavci medicinskih aparata i sanitetskih vozila, kompletno opremljenih sa svim aparatima za transport pacijenata, i nadmo se da ćemo organizovati i neke obuke naših zdravstvenih radnika za postupanje u masovnim nezgodama, uzrokovanih elementarnim nepogodama”, izjavio je Ćorović.

Prilikom ove posete predstavnici američke delegacije istakli su da je glavni cilj uspostavljanja saradnje sa razilčitim institucijama u lokalnim samoupravama zapravo obezbeđivanje uslova za edukaciju mladih i povećanje stepena njihovih kompetencija za ostanak u svom gradu.

S.Lj.

Podeli