Categories: Društvo

Mediji o rušenju Arap džamije

Dnevni list Kurir izvestio je o rušenju Arap džamije pod naslovom – Bura u Novom Pazaru: Bagerima porušena Arap džamija iz XVI veka pod izgovorom rekonstrukcije.

Na ovu temu pisao je i “Novi magazin” i podsetio da je Islamska zajednica u Srbiji u aprilu uklonila krov sa namerom da rekonstruiše džamiju u centru grada, na samom ulazu u Staru čaršiju za šta, kako u lokalnoj samoupravi tvrde, nije ni tražila dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika.

“Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o merama tehničke zaštite, koji je 31. maja 2018. godine doneo Rešenje kojim se zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji”  – piše “Novi magazin”.

Portal B92 takođe posvećuje pažnju događaju koji je juče mnoge zaprepastio. “Komisija za kulturno-istorijske spomenika Novog Pazara optužuje Islamsku zajednicu u Srbiji da je rušenjem jedne od najstarijih džamija u gradu uništila autentični objekat od neprocenjive vrednosti i simbol identiteta njegovih građana” – piše portal B92.

Dnevni list “Politika” podseća da je objekat koji se u dokumentima prvi put pominje 1528. godine, bio bez krova bio nekoliko meseci, zbog čega su zidovi dvospratne bogomolje počeli da se urušavaju.

“Večernje novosti” pišu pod naslovom: Skandal u Novom Pazaru: Islamska zajednica porušila jednu od najstarijih džamija.

TV N1izvestila je o rušenju džamije i podsetila da je grom nedavno oštetio minaret.

TV Sandžak, pod kontrolom Islamske zajednice u Srbiji i Muamera Zukorlića izvestila je o jučerašnjem događaju, opravdavajući rušenje i nazivajući sravnjenje džamije sa zemljom rekonstrukcijom. TV Sandžak i drugi mediji bliski Islamskoj zajednici u Srbiji, optužili su gotovo sve kolege koji su izvestili o rušenju džamije, jer gotovo da nema glasila koje to nije uradilo, što se nalogodavcima rušenja nije svidelo. Na meti je bila i naša televizija, koja je mesecima ukazivala da se radi bez dozvola i nestručno na obnovi bogomolje i važnog kulturno -istorijskog spomenika. Novinarka u anketi ne pita građane da li su protiv rušenja Arap džamije, već ih pitanjem direktno navodi da kažu ono što je Islamskoj zajednici u Srbiji milo.

Na pitanje da li podržavate renoviranje Arap džamije, svako bi odgovorio pozitivno, jer je oko toga postignut koncenzus, ali ne i oko rušenja do temelja.

“Glas Pazara” objavio je fotografiju sefa i piše da je on pronađen i da je razlog rušenja Arap džamije. “Sadržaj koji je bio u njemu nije poznat, ali razlog rušenja džamije jeste”, piše portal.

Podeli

Zoran Maksimovic

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

15 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

17 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

17 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

19 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

19 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

19 hours ago