Categories: Društvo

Novina za đake – drugi strani jezik se ne ocenjuje

Za učenike osnovnih škola koji su ove godine krenuli u peti razred menja se status ocenjivanja drugog stranog jezika. Naime, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa da predmet pređe u izborni i da se ocenjuje opisno.

Nastavnici kažu da takva odluka nije dobra, jer će đaci, kako ističu, izgubiti motivaciju da uče. S druge strane iz resornog ministarstva odgovaraju – u toku su pripreme za imene i dopune Zakona.

Odličan, vrlodobar, dobar, dovoljan i nedovoljan su ocene koje đaci od petog do osmog razreda neće dobijati za znanje iz drugog stranog jezika. Status predmeta je promenjen u izborni, pa učenicima sledi opisno ocenjivanje. Zbog novog pravilnika, nastavnici kažu da su ogorčeni.

“Učenici će biti potpuno nezainteresovani, neće imati nikakvog motiva da uče, napreduju, to možemo da vidimo uostalom i sa predmetima koje imamo u osnovnoj školi koji se opisno ocenjuju, a to su veronauka i građansko vaspitanje,niko se tu ne uključuje specijalno”, kaže nastavnica francuskog jezika Vesna Žarković.

Da bi učenici bili uključeni u nastavu i redovno učenje, Društvo za strane jezike i književnost traži da se izmenama zakona drugi strani jezik definiše kao obavezan nastavni predmet. To podrazumeva da se primenjuje brojčano ocenjivanje i da ocena utiče na opšti uspeh učenika.

“Naša deca uče za ocenu, onog trenutka kada vi ukinute ocenu iz drugog stranog jezika i kada taj jezik prebacite u izborne predmete koje mogu ili ne moraju da biraju vi ozbiljno uzdrmavate sistem obrazovni i otvarate prostor za postepeno ukidanje drugog stranog jezika u našoj nastavi u formalnom obrazovanju u nekom periodu od narednih godina”, smatra Jelena Filipović iz Društva za strane jezike i književnost.

Iz resornog ministarstva poručuju da su u toku pripreme za imene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim su obuhvaćena i nova rešenja za ocenjivanje drugog stranog jezika.

“U susret zakonskim izmenama, Ministarstvo prosvete je uputilo dopis direktorima osnovnih škola na teritoriji Srbije da se u sadašnjem petom razredu tokom prvog polugodišta školske 2018/2019 godine drugi strani jezik ocenjuju dvojako – brojčano i opisno”, navode iz Ministarstva prosvete.

Obavezni drugi jezik u školama u Srbiji, uveden je reformom obrazovanja iz 2003. godine. Od tada učenici imaju priliku da uče dva strana jezika, među kojima su engleski francuski, nemački, španski, ruski i italijanski za koje su dobijali brojčane ocene.

N1

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

5 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

18 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

18 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

18 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago