Categories: Društvo

Đurović: Inspekcija rada koja pokriva Raški okrug jedna od najboljih u Srbiji

U toku kampanje “Reci ne radu na crno” u Novom Pazaru je predstavljen projekat Vlade Srbije: “Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno”. Prezentaciji rezultatima istraživanja prisustvovali su direktor Inspektorata za rad, Stevan Đurović, državni sekretar, Nenad Nerić i direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Marina Furtula.

“Inspekcija rada koja pokriva Raški okrug sa sedištem u Kraljevu je sigurno jedna od tri najbolje inspekcije na nivou Inspektorata. Oni su u toku ove godine otkrili preko 1.200 radnika na “crno”, rekao je direktor Inspektorata za rad, Stevan Đurović. Takođe je dodao da je Inspektorat rada ove godine u prvih osam meseci imao za 13.000 više nadzora nego u istom periodu prošle godine.

Cilj projekta je suzbijanje rada na crno kroz podršku Inspektora za rad u borbi protiv sive ekonomije.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Nerić rekao je da je ključna stvar da je Vlada Republike Srbije stala iza ovog projekta i da je poruka koju žele da pošalju ovom kampanjom svim poslodavcima i svim zaposlenima jeste da “Stop radu na crno” znači bolje za sve nas pojedinačno i za državu. Na pitanje kako komentariše pogibiju dva radnika u Beogradu, rekao je: “Inspekcija radi nadzor permanentno. U ovom trenutku se radi uviđaj tako da ne možemo da izađemo ni sa kakvim informacijama u ovom trenutku.”

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac rekao je da radionica ima cilj podizanja svesti građana, pre svega poslodavaca o suzbijanju sive ekonomije koja će doprineti ostvarivanju prava radnika da imaju svoje zdravstveno i socijalno osiguranje.

Aktivnosti koje će biti finansirane kroz projekat su: dodatne obuke inspektora, informisanje građana kroz radionice i okrugle stolove o pravima i obavezama koje proističu iz zakona i podzakonskih akata koji uređuju ovu oblast, kao izrada interaktivnog veb-portala.

N. H.

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

49 mins ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

52 mins ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

55 mins ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

11 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

15 hours ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

16 hours ago