Categories: Društvo

Dolazi nam Kurban bajram

Hadžijski ili Kurban-bajram, jedan od najvećih verskih muslimanskih blagdana, širom sveta u porodičnom okruženju dočekuje se sutra 21. avgusta nakon Bajram namaza. U islamskoj tradiciji, ovaj  blagdan, zauzima posebno mesto, jer donosi radost, a onima koji su u potrebi, kurbansko meso deli se od ranih jutarnjih sati. I ovog Kurban bajrama smo uz vas. Radio televizija Novi Pazar i televizija Hayat pripremaju bogat program, a uživo ćemo prenositi i bajramsku atmosferu sa ulica Novog Pazara.

Kurban-bajram se obilježava desetog dana mjeseca zul-hidža, 12. mjeseca muslimanskog lunarnog kalendara. Zbog razlika u gregorijanskom i muslimanskom kalendaru, dan blagdana  se svake godine pomjera unazad za 11 dana.  Muslimani Kurban- Bajram dočekuju u svojim domovima, od jutarnjih sati muški članovi porodica odlaze na sabah-namaz, a nakon toga klanjaju bajram-namaz, dolaze kući, čestitaju i obavljaju bajramske dužnosti, u ovom slučaju klanje kurbana. Zatim zijarete mezarja gdje se sećaju svojih najbližih i razmišljaju o prolaznosti života.

Meso od ove vrste kurbana se dijeli na tri dijela: jedna trećina porodici, druga trećina prijateljima i ostatak ugroženim i onima kojima je pomoć potrebna.  Za kurban mogu posluziti ne samo ovnovi, nego i bivoli, bikovi ili krave, ovce i koze. Uzrast životinja koje se kolju je strogo propisan:  ovnu ne smije biti više od godinu dana, kravi-dvije godine, kamili-pet godina

Kurbane dijele najviše  djeca i običaj je da oni kojima se udijeli kurban daruju  djecu i  daju im bajramluk u novcu. Valja posebno naglasiti da  se pod pojmom “komšija”, kojima se, pored ostalih, dijeli i daje kurban, podrazumijevaju i komšije drugih vjeroispovjesti, jer je tako i Alejhisselam radio i postupao kada se radilo o podjeli kurbanskog mesa komšijama.

Osim što se donira meso pohvalne su sve vrste poklona, i razmena lepih i toplih reči, uz oprašanje, mirenje i dove.

Jedna od karakteristika Kurban-bajrama su i  hadžije. Milioni muslimana svake godine u Mekki i Medini se okupe na tlu kojim je koračao Muhammed a. s.

Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi gresi.

Neizostavna tradicija muslimana u Sandžaku je da muškarci idu u obilazak prijatelja, rodbine, komšija, a da žene dočekuju goste.

Kvalitetan i bogat program za vas pripremamo i ovog bajrama. Prenosićemo bajramsku atmosferu uživo  sa ulica Novog Pazara, ali iz Bosne i Hercegovine. RTV Novi Pazar i televizija Hayat  pripremili su bogat celodnevni bajramski program, koji možete pratiti na našem programu od ranih jutranjih sati.

 

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Novopazarka Amina Nurović najbolji student medicine

Novi Pazar dobio je još jednog dobrog lekara Aminu Nurović. Njen prosek tokom školovanja bio…

1 hour ago

SDP predala listu Opštinskoj izbornoj komisiji u Tutinu

Članovi izbornog štaba Sandžačke demokratske partije u Tutinu predali su danas Opštinskoj izbornoj komisiji u…

2 hours ago

BNV: Svečani prijem za direktore obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave,…

2 hours ago

Proglašeno sedam izbornih lista u Sjenici

Opštinska izborna komisija u Sjenici proglasila je do sada sedam izbornih lista. Poslednje dve proglašene…

2 hours ago

Težak žreb za Hamada u Rimu: Na startu Popirin, u istom delu žreba Davidovič Fokina i Medvedev

Ukoliko dobije Alekseja Popirina na startu mastersa u Rimu, Hamad Međedović će u drugom kolu…

3 hours ago

Prijavu poreza podnelo više od 2.700 frilensera

U prvom kvartalu ove godine preko portala Frilenseri podneto je preko 2.700poreskih prijava. Ova platforma…

3 hours ago