Categories: Društvo

U susret Kurban bajramu očišćeno Veliko groblje

U organizaciji JKP “Gradska čistoća” sprovedena je akcija čišćenja Velikog groblja kako bi prilazi i samo mezarje bilo uređeno za predstojeći Bajram. Akciju je podržala i Turska agencija za koordinaciju i saradnju “TIKA” koja je donirala dvije kosilice, ali i pružila podršku tokom čišćenja.

Udruženim snagama radnici JKP “Gradska čistoća”, mladi volonteri u organizaciji Agencije “TIKA” i članovi Odreda izviđača “Kompas” intenzivno su radili kako bi očistili Veliko groblje. Inače,  održavanje i čišćenje mezarja su aktivnosti koje redovno sprovodi ovo preduzeće tokom godine, a ovog puta akciju su podržali i brojni volonteri.

” Ovdje su mezari koji su stari i preko 500 godina, oni svjedoče o životu naših predaka na ovim prostorima i našeg naroda uopšte, zato je naša dužnost i obaveza da budemo ovdje i da redovno brinemo o ovim spomenicima u Novom Pazaru”, rekao je ispred preduzeća “Gradska čistoća”, Edin Kolašinac.

Za potrebe ove akcije Tika  je donirala dvije kosilice koje ostaju predzeću Gradska čistoća, ali i alate neophodne za samo uređenje. Osim donacija volonetri su pružili konkretnu pomoć u čišćenju. Za sve njih ovo je vid brige o spomenicima osmanske i bošnjačke kulture, ali je ujedno i priprema za predstojeći Kurban bajram, kada je uobičajeno da građani obilaze mezarja.

” Mi se trudimo da na sve moguće načine sačuvamo svu osmansku materijalnu kulturi i zaostavštinu. Ovdje je veliki broj mezara koji su iz osmanskog perioda, zato nam je veliko zadovoljstvo da učestvujemo u ovoj akciji”, kaže studentica i volonterka, Meliha Ožđan,

” U našoj kulturi groblja zauzimaju posebno mjesto. Želimo da sva groblja imaju ljepši izgled i da budu spremna za posjete tokom  Bajrama. Slične aktivnosti naši volonteri sprovode u brojnim zemljama”, kaže turska volonterka angažovana ispred Agencije TIKA,  Hatidža Zehra Bujuktašan.

I članovi izviđačkog odreda “Kompas” se trude da podrže sve akcije kada je u pitanju očuvanje prirode i zaštite spomenika zato su se , kako kažu, rado odazvali i ovoj.

Brigu o spomenicima kulture i slične aktivnosti u okviru programa “Razmijena  iskustava“ Agencija “TIKA” sprovodi u 30 država na više kontinenata počevši od srednje Azije, Afrike , Evrope pa čak i do Južne Amerike, za šta je angažavono je preko 500 volontera.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

21 mins ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

13 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

13 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

14 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

24 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago