Društvo

U susret Kurban bajramu očišćeno Veliko groblje

U organizaciji JKP “Gradska čistoća” sprovedena je akcija čišćenja Velikog groblja kako bi prilazi i samo mezarje bilo uređeno za predstojeći Bajram. Akciju je podržala i Turska agencija za koordinaciju i saradnju “TIKA” koja je donirala dvije kosilice, ali i pružila podršku tokom čišćenja.

Udruženim snagama radnici JKP “Gradska čistoća”, mladi volonteri u organizaciji Agencije “TIKA” i članovi Odreda izviđača “Kompas” intenzivno su radili kako bi očistili Veliko groblje. Inače,  održavanje i čišćenje mezarja su aktivnosti koje redovno sprovodi ovo preduzeće tokom godine, a ovog puta akciju su podržali i brojni volonteri.

” Ovdje su mezari koji su stari i preko 500 godina, oni svjedoče o životu naših predaka na ovim prostorima i našeg naroda uopšte, zato je naša dužnost i obaveza da budemo ovdje i da redovno brinemo o ovim spomenicima u Novom Pazaru”, rekao je ispred preduzeća “Gradska čistoća”, Edin Kolašinac.

Za potrebe ove akcije Tika  je donirala dvije kosilice koje ostaju predzeću Gradska čistoća, ali i alate neophodne za samo uređenje. Osim donacija volonetri su pružili konkretnu pomoć u čišćenju. Za sve njih ovo je vid brige o spomenicima osmanske i bošnjačke kulture, ali je ujedno i priprema za predstojeći Kurban bajram, kada je uobičajeno da građani obilaze mezarja.

” Mi se trudimo da na sve moguće načine sačuvamo svu osmansku materijalnu kulturi i zaostavštinu. Ovdje je veliki broj mezara koji su iz osmanskog perioda, zato nam je veliko zadovoljstvo da učestvujemo u ovoj akciji”, kaže studentica i volonterka, Meliha Ožđan,

” U našoj kulturi groblja zauzimaju posebno mjesto. Želimo da sva groblja imaju ljepši izgled i da budu spremna za posjete tokom  Bajrama. Slične aktivnosti naši volonteri sprovode u brojnim zemljama”, kaže turska volonterka angažovana ispred Agencije TIKA,  Hatidža Zehra Bujuktašan.

I članovi izviđačkog odreda “Kompas” se trude da podrže sve akcije kada je u pitanju očuvanje prirode i zaštite spomenika zato su se , kako kažu, rado odazvali i ovoj.

Brigu o spomenicima kulture i slične aktivnosti u okviru programa “Razmijena  iskustava“ Agencija “TIKA” sprovodi u 30 država na više kontinenata počevši od srednje Azije, Afrike , Evrope pa čak i do Južne Amerike, za šta je angažavono je preko 500 volontera.

Podeli