Categories: DruštvoVesti

Izbori na jesen, važan upis u poseban birački spisak

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da se blagovremeno obaveste o postupku upisa u poseban birački spisak kako bi iskoristili pravo da učestvuju na izborima za nacionalne savete koji će biti raspisani u avgustu.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić kaže da je Ministarstvo započelo rad na pripremi podzakonskih akata kako bi Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, čije su izmene i dopune usvojene u Narodnoj skupštini, što pre počeo da se u potpunosti primenjuje.

Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina unapređen je u delu koji se odnosi na transparetnost rada nacionalnih saveta, smanjenje prekomerne politizacije, trošenje budžetskih sredstava, kao i u delu koji se odnosi na postupak ažuriranja podataka koji se vode u posebnom biračkom spisku nacionalne manjine.

“Imajući u vidu da je ovo izborna godina, važno je da naši građani pripadnici nacionalnih manjina blagovremeno budu obavešteni o postupku upisa u poseban birački spisak kako bi iskoristili svoje pravo da učestvuju na ovim izborima, da biraju odnosno da budu birani za članove svojih nacionalnih saveta”, istakla je Antićeva i pozvala pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u poseban birački spisak.

Ona je ukazala da su Nacionalni saveti tela preko kojih nacionalne manjine ostvaruju Ustavom zagarantovanu samoupravu u utvrđenim oblastima društvenog života – obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biće raspisani u avgustu, a održani na jesen.

Izvor: Tanjug

Podeli

N N

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

14 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

21 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

21 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

21 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

21 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

21 hours ago