DruštvoVesti

Izbori na jesen, važan upis u poseban birački spisak

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da se blagovremeno obaveste o postupku upisa u poseban birački spisak kako bi iskoristili pravo da učestvuju na izborima za nacionalne savete koji će biti raspisani u avgustu.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić kaže da je Ministarstvo započelo rad na pripremi podzakonskih akata kako bi Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, čije su izmene i dopune usvojene u Narodnoj skupštini, što pre počeo da se u potpunosti primenjuje.

Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina unapređen je u delu koji se odnosi na transparetnost rada nacionalnih saveta, smanjenje prekomerne politizacije, trošenje budžetskih sredstava, kao i u delu koji se odnosi na postupak ažuriranja podataka koji se vode u posebnom biračkom spisku nacionalne manjine.

“Imajući u vidu da je ovo izborna godina, važno je da naši građani pripadnici nacionalnih manjina blagovremeno budu obavešteni o postupku upisa u poseban birački spisak kako bi iskoristili svoje pravo da učestvuju na ovim izborima, da biraju odnosno da budu birani za članove svojih nacionalnih saveta”, istakla je Antićeva i pozvala pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u poseban birački spisak.

Ona je ukazala da su Nacionalni saveti tela preko kojih nacionalne manjine ostvaruju Ustavom zagarantovanu samoupravu u utvrđenim oblastima društvenog života – obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biće raspisani u avgustu, a održani na jesen.

Izvor: Tanjug

Podeli