Categories: Kultura

Festival “Zeman” prvi put u Novom Pazaru

U Novom Pazaru biće održan prvi World Music Fest “Zeman” koji neguje trdicionalnu muziku i interpretatore tradicionalne muzike napisane u maniru sevdaha. Festival će biti održan od 9. do 11. avgusta, a organizatori očekuju da će ova muzička manifestacija imati regionalni značaj.

Riječ je o međunarodnom festivalu, koji je posljedica traganja za kvalitenom muzičkom manifestacijom za interpretatore sevdaha odnosno festivalom sa novijim muzičkim sadržajima koji će prevazići lokalni karakter. Festival će se održati na prostoru kod kule motrilje u Gradskom parku. Pokrovitelji festivala su Grad Novi Pazar i Kulturni centar, a očekivanja su da će World music fest “Zeman” biti jedan od boljih u regionu.

” Želimo da ovaj festival već od sada ima konstantni rast u kvalitetu koji će se vidjeti za dvije, tri godine. S obzirom da je ovo prva godina ja sam siguran da će ovo biti potpuno iznenađenje u profesionalnom smislu i kvalitetnom radu “, kaže direktor Kulturnog centra, Husein Memić.

Umjetnički rukovodioci projekta su ljudi iz svijeta muzike, Kenan Mačković i Mirza Redžepagić. Tokom tri večeri festivala publika će uživati u zvucima tradicionalne bosanske sevdalinke i flamenka.

“Prve večeri nastupa Sevdah bend, naš sastav koji izvodi sevdalinku u fuziji sa flamenkom, druga noć je takmičarska, a treće večeri nastupa Rahat trio, kaže umjetnički rukovodilac festivala,  Mirza Redžepagić. Konkurs je otvoren za interpretatore tradicionalne muzike koji će nastupiti druge večeri “Zeman” festa i traje do 20. jula.

U okviru konkursa biće izabrano 8 finalista. Za troje najboljih interpretatora predviđene su novčane nagrade u iznosu od 500, 300 i 150 evra, rečeno je na konferenciji za medije. Nastupe će pratiti orkerstar Zeman sastavljen od akademskih muzičara iz Sarajeva. Treće večeri festival predstaviće se sarajevski sazlija Jusuf Brkić, i beogradski ansambl “Rahat” koji neguje tradicionalnu osmansku muziku.

U sklopu festivala održaće se i dvije muzičke radionice na kojima će biti ostvarena saradnja između mladih talenata i već afirmisanih umjetnika i stručnjaka iz oblasti muzike.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Od paklice cigareta do ručno rađenog papira

Ručna proizvodnja papira, novi je projektat novopazarskog Udruženja psihologa, koji se realizuju u saradnji sa…

48 mins ago

Novi Pazar kup 2024: Rudar jedini sa dva pobednička trofeja

Dvodnevni turnir u Novom Pazaru okupio je 64 ekipe iz 25 klubova sa teritorija Bosne…

2 hours ago

Karatisti Feniksa i Perfekta uspešni u Raški

Karatisti dva novopazarska kluba zapaženi na dva takmičenja u Raški.

3 hours ago

PS u ful kontaktu: Dva zlata za Pazarce u Požarevcu

Mlađejniorski prvaci Srbije u ful kontaktu postali su Muhamed Dupljak i Tarik Rašljanin.

5 hours ago

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

1 day ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

2 days ago