Categories: Društvo

Mihajlović: Mediji su “treći stub” borbe protiv nasilja nad ženama, želimo da sprečimo ono što se dešava svakodnevno

Pored države i nevladinog sektora, mediji su “treći stub” u borbi protiv nasilja nad ženama, kaže potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

– Pored države koja je zadužena da napravi zakonodavni okvir, nevladinog sektora bez kojeg nema razgovora kada govorimo o borbi protiv nasilja nad ženama, mediji su taj “treći stub” bez koga ništa ne možemo zajedno da uradimo – poručila je Mihajlović na sastanku sa grupom “Novinarke protiv nasilja”, koja ima za cilj unapredjenje kvaliteta medijskog izveštavanja o rodno zasnovanom nasilju.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je inicijativa o formiranju ove grupe potekla prvenstveno od strane novinarki, i obećala da će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost na čijem je čelu, i Vlada Srbije, pružiti podršku i pomoć u radu grupe kako bi se u javnosti drugačije prikazivalo nasilje nad ženama i pre svega preveniralo.

– Želimo da sprečimo koliko god možemo nasilje nad ženama, devojkama i devojčicama, jer je to nešto što se gotovo svakodnevno dešava u Srbiji – izjavila je Mihajlović, naglašavajući da su podaci porazni i da nije dobar način na koji se o tome izveštava.

Kako je navela, “izveštava se uglavnom tabloidno ili onda kada se nasilje već desi, a toliko je mogućnosti i nekog zajedničkog rada i partnerstva gde mislim da možemo to da prikažemo na drugačiji način i da podignemo svest u Srbiji šta znači udariti ženu ili udariti devojčicu”.

Novinarka Maša Mileusnić iz grupe “Novinarke protiv nasilja” kaže da je grupa formirana na poziv Fonda B92 i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), sa ciljem da istakne veliku odgovornost medija kada je u pitanje izveštavanje o nasilju nad ženama.

– Mi ćemo se truditi i u prvi plan ćemo da ističemo da nasilje nad ženama u izveštajima medijima bude predstavljeno kao društveni problem, jer to i jeste. Trudićemo se da, koliko god je moguće, utičemo da se smanji broj tabloidnog izveštavanja – izjavila je ona.

Dodaje da je reč o otvorenoj grupi, kojoj mogu da se priključe sve novinarke koje se bave ili žele da se bave ovom temom, i na taj način spreče senzacionalističko i štetno izveštavanje u medijima.

– Napravićemo bazu dokumenata koji su jako bitni za izveštavanje o nasilju nad ženama i bazu odgovornih i profesionalih saradnika koji će davati izjave u medijima i samim tim sprečiti to štetno izveštavanje – istakla je Mileusnić.

Tanjug

Podeli

Biljana Veljovic

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

12 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

12 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

12 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

22 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

1 day ago