Društvo

Mihajlović: Mediji su “treći stub” borbe protiv nasilja nad ženama, želimo da sprečimo ono što se dešava svakodnevno

Pored države i nevladinog sektora, mediji su “treći stub” u borbi protiv nasilja nad ženama, kaže potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

– Pored države koja je zadužena da napravi zakonodavni okvir, nevladinog sektora bez kojeg nema razgovora kada govorimo o borbi protiv nasilja nad ženama, mediji su taj “treći stub” bez koga ništa ne možemo zajedno da uradimo – poručila je Mihajlović na sastanku sa grupom “Novinarke protiv nasilja”, koja ima za cilj unapredjenje kvaliteta medijskog izveštavanja o rodno zasnovanom nasilju.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je inicijativa o formiranju ove grupe potekla prvenstveno od strane novinarki, i obećala da će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost na čijem je čelu, i Vlada Srbije, pružiti podršku i pomoć u radu grupe kako bi se u javnosti drugačije prikazivalo nasilje nad ženama i pre svega preveniralo.

– Želimo da sprečimo koliko god možemo nasilje nad ženama, devojkama i devojčicama, jer je to nešto što se gotovo svakodnevno dešava u Srbiji – izjavila je Mihajlović, naglašavajući da su podaci porazni i da nije dobar način na koji se o tome izveštava.

Kako je navela, “izveštava se uglavnom tabloidno ili onda kada se nasilje već desi, a toliko je mogućnosti i nekog zajedničkog rada i partnerstva gde mislim da možemo to da prikažemo na drugačiji način i da podignemo svest u Srbiji šta znači udariti ženu ili udariti devojčicu”.

Novinarka Maša Mileusnić iz grupe “Novinarke protiv nasilja” kaže da je grupa formirana na poziv Fonda B92 i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), sa ciljem da istakne veliku odgovornost medija kada je u pitanje izveštavanje o nasilju nad ženama.

– Mi ćemo se truditi i u prvi plan ćemo da ističemo da nasilje nad ženama u izveštajima medijima bude predstavljeno kao društveni problem, jer to i jeste. Trudićemo se da, koliko god je moguće, utičemo da se smanji broj tabloidnog izveštavanja – izjavila je ona.

Dodaje da je reč o otvorenoj grupi, kojoj mogu da se priključe sve novinarke koje se bave ili žele da se bave ovom temom, i na taj način spreče senzacionalističko i štetno izveštavanje u medijima.

– Napravićemo bazu dokumenata koji su jako bitni za izveštavanje o nasilju nad ženama i bazu odgovornih i profesionalih saradnika koji će davati izjave u medijima i samim tim sprečiti to štetno izveštavanje – istakla je Mileusnić.

Tanjug

Podeli