Categories: Politika

Ugljanin: Vlada se ponaša neodgovorno i neprijateljski prema sebi

”Vlada Srbije ponaša se neozbiljno, neodgovorno i neprijateljski prema sebi, Ustavu i svojim zakonima”, rekao je predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin komentarišući, karajem prošle nedelje usvojene izmene i dopune Zakona o nacionalnim manjinama, o kojima, kako je kazao, BNV ne zna ništa. Na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Bošnjačkom nacionalnom vijeću podnet je izveštaj o realizovanim aktivnostima te predstavljen plan za tekući mesec, nakon čega je održan i konsultativni sastanak sa predstavnicima medija i nevladinih organizacija.

Predsednik BNV Sulejman Ugljanin je na početku svog izlaganja posebno istakao značaj aktuelnog procesa izjašnjavanja roditelja o nastavi na bosanskom jeziku te pozvao sve Bošnjake da se, kako je kazao, pravilno izjasne, a direktore i prosvetne radnike da omoguće deci ostvarivanje garantovanih prava. U tom cilju, kazao je Ugljanin, Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo je projekat pod sloganom ”Bosanski, jer smo Bošnjaci”.

Ugljanin je pozvao i sve Bošnjake koji su tek napunili 18 godina, odnosno one koji uskoro postaju punoletni, da se upišu u poseban birački spisak, te podsetio da BNV protekle 4 godine aktivno radi na reviziji Akcionog plana nacionalnih manjina.

Na pitanje kako komentariše usvojene izmene i dopune Zakona o nacionalnim manjinama, Uglajnin je rekao:

’’Ne znamo šta su oni usvojili. Vlada Srbije ponaša se vrlo neozbiljno, neodgovorno i vrlo neprijateljski prma sebi Ustavu i svojim zakonima. Sve ono što Ustav i zakoni garantuju manjinama, Koordinacija nacionalnih manjina je zvanično na predprošloj sednici, pre dva meseca, u prisustvu predstavnika Evropske unije, usvojila’’, kazao je Ugljanin, podsetivši na onemogućavanje predstavnika BNV Ahmedina Škrijelja da prisustvuje sednici Koordinacije saveta nacionalnih manjina.

’’Najavljena poseta šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija krajem meseca biće prilika za predstavljanje svih zahteva Bošnjaka – kazao je Ugljanin. Na kraju, on je rekao i da do 24.oktobra treba da se održe izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, te pozvao sve bošnjačke intelektualce da se uključe u izbornu kampanju.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

12 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

19 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

19 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

19 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

19 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

19 hours ago