Politika

Ugljanin: Vlada se ponaša neodgovorno i neprijateljski prema sebi

”Vlada Srbije ponaša se neozbiljno, neodgovorno i neprijateljski prema sebi, Ustavu i svojim zakonima”, rekao je predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin komentarišući, karajem prošle nedelje usvojene izmene i dopune Zakona o nacionalnim manjinama, o kojima, kako je kazao, BNV ne zna ništa. Na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Bošnjačkom nacionalnom vijeću podnet je izveštaj o realizovanim aktivnostima te predstavljen plan za tekući mesec, nakon čega je održan i konsultativni sastanak sa predstavnicima medija i nevladinih organizacija.

Predsednik BNV Sulejman Ugljanin je na početku svog izlaganja posebno istakao značaj aktuelnog procesa izjašnjavanja roditelja o nastavi na bosanskom jeziku te pozvao sve Bošnjake da se, kako je kazao, pravilno izjasne, a direktore i prosvetne radnike da omoguće deci ostvarivanje garantovanih prava. U tom cilju, kazao je Ugljanin, Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo je projekat pod sloganom ”Bosanski, jer smo Bošnjaci”.

Ugljanin je pozvao i sve Bošnjake koji su tek napunili 18 godina, odnosno one koji uskoro postaju punoletni, da se upišu u poseban birački spisak, te podsetio da BNV protekle 4 godine aktivno radi na reviziji Akcionog plana nacionalnih manjina.

Na pitanje kako komentariše usvojene izmene i dopune Zakona o nacionalnim manjinama, Uglajnin je rekao:

’’Ne znamo šta su oni usvojili. Vlada Srbije ponaša se vrlo neozbiljno, neodgovorno i vrlo neprijateljski prma sebi Ustavu i svojim zakonima. Sve ono što Ustav i zakoni garantuju manjinama, Koordinacija nacionalnih manjina je zvanično na predprošloj sednici, pre dva meseca, u prisustvu predstavnika Evropske unije, usvojila’’, kazao je Ugljanin, podsetivši na onemogućavanje predstavnika BNV Ahmedina Škrijelja da prisustvuje sednici Koordinacije saveta nacionalnih manjina.

’’Najavljena poseta šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija krajem meseca biće prilika za predstavljanje svih zahteva Bošnjaka – kazao je Ugljanin. Na kraju, on je rekao i da do 24.oktobra treba da se održe izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, te pozvao sve bošnjačke intelektualce da se uključe u izbornu kampanju.

S.Lj.

Podeli