Categories: Društvo

Sve u znaku rođendana

Brojnim manifestacijama Novi Pazar obeležava 557.rođendan. Sve aktivosti usmerene su na promociju ovdašnjih vrednosti i potencijala.

Likovne izložbe, književne večeri, sportske manifestacije, naučne tribine, te brojni događaji koje za cilj imaju  predstavljanje bogatstva Novog Pazara upriličene su za Dan grada.

Svečarska atmosfera u gradu prilvlači brojne građane, kojima su događaji i namenjeni.  Goste koji će sutra doći u Novi Pazar, da sa njegovim građanima proslave Dan grada, na gradskom trgu, dočekaće bogata galerija fotografija kojom je predstavljena istorija grada, dok se u pešačkoj zoni mogu upoznati sa umećem novopazarki koje su radile na izradi zanimljivih rukotvorina. Nedaleko od pešačke zone i sebilja, u muzeju “Ras” aktuelna je izložba otvorena u čast gradu. Istovremeno u Istorijskom arhivu “Ras” u toku je postavka fotografija i dokumenata „Trgovina i zanatstvo u Novom Pazaru“.

Svemu ovome prethodila je ekološka kampanja “Da Pazar zablista” kojom je zablistalo uže gradsko jezgro, ali i prigradska naselja. Doprinos akciji dale su brojne organizacije i pojedinci, ali i prvi čovek Novog Pazara gradonačelnik Nihat Biševac, te predstavnici međunarodnih institucija.

Da žele čist grad poručili su i najmlađi, učesnici „Eko festivala“.

Sa ciljem da poveća zapošljivost teže zapošljivih lica ove godine u Novom Pazaru prvi put je održan i Sajam socijalnog preduzetništva.

Predstavnici gradskih vlasti prethodnih dana podelili su i 2.500 sadnica jabuke.

U obeležavanje, za Novi Pazar značajnog datuma, uključile su se sve institucije I ustanove kulture koje su za cilj imale, između ostalog,  promociju i afirmaciju stvaralaštva mladih, u čemu je poseban doprinos dao Kuturni centar koji je istovremeno u Novi Pazar doveo i najveće doajene domaćeg glumišta, aktere predstave ’’Deportacija’’.

Ipak, najznačajnije tek predstoji, već sutra, kada će Novi Pazar dočekati brojne goste, svoje prijatelje.

Manifestacije su zakazane već od ranih jutarnjih sati. U svečanoj atmosferi zasedaće lokalni parlament, na Svečanoj akademiji biće dodeljena priznanja, srednjoškolci će se predstaviti Sajmom virtuelnih preduzeća, a naši istaknuti slikari godišnjom izložbom. Građani će u toku sutrašnjeg dana biti u prilici da na gradskom šetalištu popiju kafu i razgovaraju sa gradonačelnikom.

U večernjim satima, po završteku svečane akademije, građanima Novog Pazara i njegovim gostima predstaviće se najbolji na ovogodišnjem Festivalu stvaralaštva mladih.

Uporedo sa svim najavljenim događajima, sve institucije u gradu će raditi kako bi i na Dan grada odgovorile na potrebe njegovih građana.

 

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Ćatović ubo rekord i normu za SP

Atletičar Novog Pazara Aldin Ćatović pobedio na Memorijalu Vere Nikolić vremenom karijere na 1.500 metara…

4 hours ago

Novopazarka Amina Nurović najbolji student medicine

Novi Pazar dobio je još jednog dobrog lekara Aminu Nurović. Njen prosek tokom školovanja bio…

10 hours ago

SDP predala listu Opštinskoj izbornoj komisiji u Tutinu

Članovi izbornog štaba Sandžačke demokratske partije u Tutinu predali su danas Opštinskoj izbornoj komisiji u…

10 hours ago

BNV: Svečani prijem za direktore obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave,…

10 hours ago

Proglašeno sedam izbornih lista u Sjenici

Opštinska izborna komisija u Sjenici proglasila je do sada sedam izbornih lista. Poslednje dve proglašene…

11 hours ago

Težak žreb za Hamada u Rimu: Na startu Popirin, u istom delu žreba Davidovič Fokina i Medvedev

Ukoliko dobije Alekseja Popirina na startu mastersa u Rimu, Hamad Međedović će u drugom kolu…

11 hours ago