Categories: Društvo

Na ahiret preselio profesor Fane, simbol uspješnog pedagoga

U  79. godini na ahiret je preselio legendarni profesor fizičkog vaspitanja, čovjek koji je svoje znanje utkao u generacije novopazarskih učenika, koji je, i sam bio svestrani sportista i trener, Redžep Halilović, poznatiji kao profesor Fane. Radni vijek proveo je kao nastavnik u srednjim školama Novog Pazara, a najviše u novopazarskoj Gimnaziji.

Prema riječima učenika, kolega, sradanika, brojnih sportista kao i svih koji su ga poznavali, peofesor Redžep Halilović Fane bio je i ostao sinonim dobrog pedagoga. Svoje znanje o sportu velikodušno je prenosio na mladje. Još 68. godine osnovao je Rukometni klub „Partizan“ koji je kasnije preimenovao ime u “Ras” da bi naokon toga prerastao u rukometni klub Novi Pazar.

Dao je svoj doprinos i odbojkaškom sportu koji danas doživljava zvezdane trenutke. Zatim atletici tragajući za talentima i organizujući atletska takmičenja.udbalski klub Novi Pazar je 1980. godine bio pod njegovim nadzorom, a 2006. godine radio je kao trener ŽKK Novi Pazar.

Skijanje se veže za njegov rad još od davne 1960. Godine, a sokolski dom „Partizan“ je bio njegova početna destinacija u gimnastičkom radu i stvaranju generacija uspješnih novpazarskih gimnastičara.

Dobitnik je mnogih društvenih priznanja i nagrada za svoj rad i ukupan doprinos promociji i razvoju sporta u Novom Pazaru. Za svoj doprinos na polju pedagoškog rada, vaspitanja i obrazovanja nagradjen je priznanjem Pedagog godine, zatim je dobitnik Novembarske nagrade grada Novog Pazara, prvi je dobitnik prestižne nagrade za životno djelo u sportu, plakete Abdulah Duce Gegić i još mnogih drugih.

Njegovi učenici, kolege, saradnici sjećaju se njegove odgojnih i životnih lekcije koje su ostale kao amanet svim ljubiteljima sporta. Dženaze namaz ovom velikanu obavljena je na groblju Gazilar.

 

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

11 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

11 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

12 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

1 day ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

2 days ago