Društvo

Na ahiret preselio profesor Fane, simbol uspješnog pedagoga

U  79. godini na ahiret je preselio legendarni profesor fizičkog vaspitanja, čovjek koji je svoje znanje utkao u generacije novopazarskih učenika, koji je, i sam bio svestrani sportista i trener, Redžep Halilović, poznatiji kao profesor Fane. Radni vijek proveo je kao nastavnik u srednjim školama Novog Pazara, a najviše u novopazarskoj Gimnaziji.

Prema riječima učenika, kolega, sradanika, brojnih sportista kao i svih koji su ga poznavali, peofesor Redžep Halilović Fane bio je i ostao sinonim dobrog pedagoga. Svoje znanje o sportu velikodušno je prenosio na mladje. Još 68. godine osnovao je Rukometni klub „Partizan“ koji je kasnije preimenovao ime u “Ras” da bi naokon toga prerastao u rukometni klub Novi Pazar.

Dao je svoj doprinos i odbojkaškom sportu koji danas doživljava zvezdane trenutke. Zatim atletici tragajući za talentima i organizujući atletska takmičenja.udbalski klub Novi Pazar je 1980. godine bio pod njegovim nadzorom, a 2006. godine radio je kao trener ŽKK Novi Pazar.

Skijanje se veže za njegov rad još od davne 1960. Godine, a sokolski dom „Partizan“ je bio njegova početna destinacija u gimnastičkom radu i stvaranju generacija uspješnih novpazarskih gimnastičara.

Dobitnik je mnogih društvenih priznanja i nagrada za svoj rad i ukupan doprinos promociji i razvoju sporta u Novom Pazaru. Za svoj doprinos na polju pedagoškog rada, vaspitanja i obrazovanja nagradjen je priznanjem Pedagog godine, zatim je dobitnik Novembarske nagrade grada Novog Pazara, prvi je dobitnik prestižne nagrade za životno djelo u sportu, plakete Abdulah Duce Gegić i još mnogih drugih.

Njegovi učenici, kolege, saradnici sjećaju se njegove odgojnih i životnih lekcije koje su ostale kao amanet svim ljubiteljima sporta. Dženaze namaz ovom velikanu obavljena je na groblju Gazilar.

 

Podeli