Categories: Društvo

Šta po novom zakonu čeka mlade vozače ?

 

Od juče su na snagu stupile brojne izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja. Probna vozačka dozvola će od sada trajati dve godine. Ukoliko je vozač probnu dozvolu dobio pre navršenih 19 godina, njemu će probna vozačka trajati sve do 21. rođendana.

Osim za B kategoriju, probna vozačka dozvola, po dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja  izdavaće se i za  A1, A2, A i B1 kategorije.Vozač-početnik i dalje ima ograničenja u brzini kretanja vozila, pa tako maksimalna dozvoljena brzina na autoputu iznosi 110 km/h, na putu 90 km/h, a u gradu 45km na sat.

Najveća prašina se digla oko maksimalne dozvoljene snage vozila kojim sme da upravlja početnik. Dozvoljeno je upravljanje vozilom koje ne prelazi snagu od 80 kW (osim u slučaju kada je vozač pod nadzorom člana porodice koji ima važeću vozačku dozvolu kategorije B u trajanju od najmanje pet godina.

Nadzor je obavezan i za sve vozače mlađe od 18 godina, a osoba koja vrši nadzor je odgovorna da se vozilom upravlja na bezbedan način i u skladu sa propisima.Vozilo kojim upravlja početnik mora imati vidljivu posebnu oznaku “П” sa prednje i zadnje strane vozila.

Za vlasnike probne dozvole važi pravilo “nulte tolerancije” po pitanju alkohola i psihoaktivnih supstanci u krvi, a zabranjena im je vožnja u periodu od 23 do 6 časova.

Sva ova ograničenja za nove vozače uvodiće se postupno. Od juče je na snazi samo ona koja govori o maksimalnoj snazi motora automobila, koja ne sme da prelazi 80 kilovata ili 109 KS.

 

 

 

Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Asfalt u Ribariću

U Ribariću je asfaltiran put u mestu Rijeke. Za ove radove koji meštanima znače život…

1 hour ago

Za pošumljavanje Grad dobio blizu šest miliona dinara

Grad Novi Pazar dobio je sredstava u iznosu od 5. 964. 417 dinara za projekte…

2 hours ago

Matić pred Javor: Važno je šta mi hoćemo (sreda, 18.00)

"Nije bitno da li je Javor ugodan ili neugodan protivnik, važno je ono što mi…

3 hours ago

Husein Memić (SDP) stari-novi ministar turizma i omladine

Husein Memić će i u novoj Vladi Srbije ostati ministar turizma i omladine i to…

4 hours ago

Benzin od danas 202 dinara!

Evrodizel će koštati 205 dinara, što je jeftinije za dinar nego do sada, dok će…

4 hours ago

Međedović bez glavnog žreba u Eks an Provansu

Novopazarac u finalu kvalifikacija izgubio od Valentana Vašeroa iz Monaka.

5 hours ago