Šta po novom zakonu čeka mlade vozače ?

 

Od juče su na snagu stupile brojne izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja. Probna vozačka dozvola će od sada trajati dve godine. Ukoliko je vozač probnu dozvolu dobio pre navršenih 19 godina, njemu će probna vozačka trajati sve do 21. rođendana.

Osim za B kategoriju, probna vozačka dozvola, po dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja  izdavaće se i za  A1, A2, A i B1 kategorije.Vozač-početnik i dalje ima ograničenja u brzini kretanja vozila, pa tako maksimalna dozvoljena brzina na autoputu iznosi 110 km/h, na putu 90 km/h, a u gradu 45km na sat.

Najveća prašina se digla oko maksimalne dozvoljene snage vozila kojim sme da upravlja početnik. Dozvoljeno je upravljanje vozilom koje ne prelazi snagu od 80 kW (osim u slučaju kada je vozač pod nadzorom člana porodice koji ima važeću vozačku dozvolu kategorije B u trajanju od najmanje pet godina.

Nadzor je obavezan i za sve vozače mlađe od 18 godina, a osoba koja vrši nadzor je odgovorna da se vozilom upravlja na bezbedan način i u skladu sa propisima.Vozilo kojim upravlja početnik mora imati vidljivu posebnu oznaku “П” sa prednje i zadnje strane vozila.

Za vlasnike probne dozvole važi pravilo “nulte tolerancije” po pitanju alkohola i psihoaktivnih supstanci u krvi, a zabranjena im je vožnja u periodu od 23 do 6 časova.

Sva ova ograničenja za nove vozače uvodiće se postupno. Od juče je na snazi samo ona koja govori o maksimalnoj snazi motora automobila, koja ne sme da prelazi 80 kilovata ili 109 KS.

 

 

 

Podeli