Categories: Društvo

Predavanje za pčelare

U okviru redovne godišnje sednice udruženje pčelara Novi Pazar poziva sve pčelare da u nedelju 1. aprila dođu na edukativno predavanje, koje će se održati u Tehničkoj školi sa početkom od 11 časova. Cilj je pospešivanje pčelinjih društava ovog kraja.

Edukativno predavanje za sve pčelare sa područja Novog Pazara i okoline još jedno je u nizu koje organizuje Udruženje pčelara Novi Pazar. Cilj je pospešiti razvoj pčela u periodu koji sledi, istakao je predsednik ovog udruženja Sabahudin Emrović.

„Ovo predavanje će biti organizovano zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije. Predavač je profesor doktor Dragan Ćirković. Tema predavanja je „Prolećni razvoj pčelinjih društava i biološko-tehničke mere suzbijanja varole“, istakao je Emrović.

Predsednik Granskog kluba pčelara Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja Edib Murtezić, upozorava sve poljoprivrednike koji se bave voćarstvom da se ponašaju u skladu sa zakonom kada prskaju svoje  voćnjake.

„Granski klub pčelara MOUPU Novi Pazar poziva i moli sve poljoprivredne proizvođače koji se bave granom  voćarstvo da ne prskaju voće otrovnim sredstvima, jer su rigorozne kazne. A mi pčelari imamo svoje kontrolore koji će biti raspoređeni po svim mestima u svim selima. Svakom će se podneti prijava u slučaju ne ponašanja prema pravilima zakona“, kazao je Murtezić.

On je naglasio da ukoliko voćari budu prekršili zakon i svoje voćnjake budu prskali tokom cvetanja nedozvoljenim supstancama,  pored svih troškova oko uginulih pčela, platiće još i kaznu od 35 hiljada do čak milion dinara u zavisnosti od toga da li je fizičko, preduzetnik ili pravno lice. Takođe je istakao i da će se u nedleju 1. aprila od 9 časova u krugu Šumske uprave vršiti zamena voska za sve pčelare.

A. Ademović

 

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Od paklice cigareta do ručno rađenog papira

Ručna proizvodnja papira, novi je projektat novopazarskog Udruženja psihologa, koji se realizuju u saradnji sa…

8 mins ago

Novi Pazar kup 2024: Rudar jedini sa dva pobednička trofeja

Dvodnevni turnir u Novom Pazaru okupio je 64 ekipe iz 25 klubova sa teritorija Bosne…

2 hours ago

Karatisti Feniksa i Perfekta uspešni u Raški

Karatisti dva novopazarska kluba zapaženi na dva takmičenja u Raški.

3 hours ago

PS u ful kontaktu: Dva zlata za Pazarce u Požarevcu

Mlađejniorski prvaci Srbije u ful kontaktu postali su Muhamed Dupljak i Tarik Rašljanin.

4 hours ago

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

1 day ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

2 days ago