Categories: Politika

SDA Sandžaka: Plaketa Dodiku-ruganje žrtvama

Stranka demokratske akcije Sandžaka najoštrije osuđuje i protivi se dodeli najvišeg priznanja opštine Srebrenica, kako navode, velikosrpskom šovinisti, Miloradu Dodiku. SDA smatra da dodela takvog priznanja nekome ko negira genocid, predstavlja otvoreno ruganje žrtvama Srebrenice, ali i svim bošnjačkim žrtvama uopšte.

Dodjela najvišeg priznanja općine Srebrenica nekome ko negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i nagrađuje ratne zločince osuđene za zločine nad Bošnjacima predstavlja otvoreno ruganje svim žrtvama genocida u Srebrenici i svim bošnjačkim žrtvama uopće.

Nedosputivo je da se ova vrsta priznanja dodjeli osobi koja svoje političko djelovanje temelji na negiranju genocida, konstantnim prijetnjama Bošnjacima, negiranju države Bosne i Hercegovine i rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovaj postupak predstavlja jasan pokazatelj da politika koja genocid, ratne zločine i etnička čišćenja koristi kao sredstvo za ostvarenje svojih ciljeva sve više dobija maha u tzv. Republici Srpskoj i Srbiji ali i potvrđuje činjenicu da su Bošnjaci narod pod prijetnjom kojima je ugroženo pravo na život.

SDA Sandžaka izražava svoju zabrinutost zbog porasta velikosrpskog šovinizma a naročito zabrinutost za budućnost Bošnjaka u Sandžaku zbog činjenice da zločini nad Bošnjacima Sandžaka nisu rasvijetljeni niti su odgovorni kažnjeni.

Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da ovu sramnu odluku stavi van snage te da preduzme sve mjere u cilju zaštite bošnjačkog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Od predstavnika EU, OSCE-a i Vijeća Evope tražimo da bez odlaganja obavežu Srbiju da rasvijetli sve zločine počinjene nad Bošnjacima Sandžaka i da odgovorne adekvatno kazni.

Izvor: SDA Sandžaka

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Dela inženjerskog genija privlače turiste u Turskoj

Turska sve više svoje goste usmerava na verski turizam i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Spomenici  koje…

6 hours ago

Masters u Rimu: Međedović u glavnom žrebu

Novopazarac u finalu kvalifikacija u dva seta (6:1, 6:4) savladao Džefrija Džona Vulfa iz SAD.

9 hours ago

Počela antikorupcijska obuka u Novom Pazaru

Predstavnici Instituta za istraživanje korupcije “Kareja“ iz Pančeva i novopazarske nevladine organizacije Urban-in organizovali su…

10 hours ago

IMT – Novi Pazar 0:1

Jedini gol postigao je Nikola Karaklajić u devetom minutu.

10 hours ago

Na maturu bez automobila

Za učenike završnih razreda srednjih škola u Novom Pazaru u dvorani Kulturnog centra u toku…

10 hours ago

Deset pesnika u užem izboru za dodelu nagrade “Ismet Rebronja”

Narodna biblioteka “Dositej Obradović” iz Novog Pazara odabrala je 10 autora zbirki pesama u uži…

11 hours ago