Categories: Kultura

Otvorena izložba “Iza velova”

U Galeriji Multimedijalnog centra otvorena je izložba radova dvije istaknute umjetnice iz Beograda, Ivane Dragutinović Sokolovski i Dragane Žarevac. Izložba “Iza velova” se velikim dijelom oslanja na arabesku, ali se na kritički način odnosi prema zapadnjačkim stereotpima o ženskoj islamskoj nošnji.

Izloženi crteži rađeni su isključivo karminom i sa motivom spirale jedinstveno prilagođeni dimenzijama i porstoru novopazarske galerije, tako da zajedno sa pedesetominutnim  video-radom ostavljaju poseban utisak na likovnu publiku. Polazište je, kažu autorke, ” spirala kao jedan detalj arabeske ili čitave geometrijske nauke slikanja.”

” Mi smo samo jedan detalj izdvojile i uvećale ga do maksimuma, tako da je to polazište za ove crteže i na neki način za naš odnos prema toj jednoj izuzetno razvijenoj tehnici u islamskoj kulturi koju smo mi samo dodirnule”, kaže umjetnica,  Dragana Žarevac.

Ono što povezuje dvije različite umjetnice iz Beograda jeste ljubav prema senzualnosti orijenta, tako da  je projkat “Velovi ” koji se realizuje od 2015. godine,  duboko vezan za pogled na islam, mistiku, transcedenciju i prije svega istinu koja se, kako ističu autorke, nalazi upravi iza velova. One daju drukačiji pogled na priču o velu i na priču o tradiciji pokrivanja u odnsu na onu koja se sreće na zapadu.

” Prosto taj pristup, taj doživljaj vela kao nekog nametnutog imperativa ženama koji uskraćuje slobodu ženama prosto nije tačan. Mi to tako ne tumačimo. Naš mišljenje lično jested a veo daje tu jednu finu, jednu liniju i jednu granicu, izneđu vidljivog i nevidljivog, odnosno mističnosti koja na neki način ženi daje zaštitu i slobodu “, kaže Ivana Dragutinović Soklovski.

Dagana Žarevac je performans umjetnica koja je završila Filološki fakultet i dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada.  Ivana Dragutinović Sokolovski je akademska slikarka, doktotrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i bavi se crtažom, slikom, instalacijom i videom.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

7 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

14 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

14 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

14 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

14 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

15 hours ago