Categories: Društvo

Prve laparoskopske operacije u Novom Pazaru

Na Ginekološko-akušerskom odjeljenju Opšte bolnice Novi Pazar uspješno su sprovedene prve laparoskopske operacije. Dobro opremljena nova operaciona sala i tim stručnjaka iz Beograda i Sremske Mitrovice, koji vodi prve operacije i vrši obuku ljekara, omogućiće da najsavremeniji vid liječenja u ginekologji zaživi i u Novom Pazaru.

Brz oporavak pacijentica, znatno manje povrede na tijelu tokom zahvata, novi vid nadzora operacionog procesa  i veći estetski kriteriji koje donose nove metode neke su od prednosti  laparoskopije.

” Laparoskopski se mogu izvesti sve one operacije koje se rade otvaranjem trbuha, ali se na ovaj način rade lakše i brže. Što se tiče još jedne vrste operacija koje će se ovdje raditi, histeroskopije, koja je još jedan vid optičkih metoda kojom se sa malom kamerom ulazi u matericu i kojom se mogu ukloniti eventualne pregrade u njoj, polipi ili neki manji tumori. Ta metoda je veoma efikasna, omogućava nizak stpen bola i brži dolazak do materinstva “, kaže dr Dragan Malobabić, ispred tima ljekara Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Prvim zahvatima ujedno je otvorena nova operaciona sala, koja je, kako su to i stručnaci iz Beograda potvrdili, veoma dobro opremljena i posjeduje rezervnu opremu. Nakon svih obuka ljekara u ovoj sali će moći da se  sprovedu  sve vrste ginekološih operacije, izuzev uklanjanja karcinoma.

” Ubuduće naši pacijenti ne idu u tercijalne zdravstvene ustanove već će se ovdje liječiti od steriliteta, cista, problemima sa trudnoćom uopšte. Moći će da se odrade sve vrste ginekoloških operacija, izuzev operacija u vezi sa karcinomom “, kaže načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja, dr Adi Škrijelj.

Sve ovo omogućila je Turska agnecija za razvoj TIKA koja je donirala novu opremu,  ali je i realizovala brojna ulaganja u Opštu bolnicu Novi Pazar. Njen direktor dr Mirsad Đerlek, kaže da će se tokom 2018. realizovati interne i eksterne edukacije ljekara ali i da će se najvjerovatnije povećati njihov broj.

“Mi imamo u planu da vršimo i eksterne edukacije u okviru kojih ćemo ih slati na usavršavanje u Beograd, a što je dogovoreno sa predstavnicima Ginekološko-akušerske klinike u Beogradu i sa Ministarstvom zdravlja, ali će se neke od edukacija realizovati i u Turskoj “, kaže direktor Opšte bolnice Novi Pazar.

Đerlek ističe da Ginekološko-akušersko odeljenje ima veliki broj pacijentica, a da će novi način liječenja koristiti mnogima. On kaže da je krajnji  cilj usavršavanja i investicija da Opšta bolnica Novi Pazar bude jedna od najboljih u regionu.

 

 

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

14 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

15 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

15 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

18 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

18 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

18 hours ago