Categories: PolitikaVesti

Rasim Ljajić sutra u zvaničnoj posjeti Ankari

Tokom boravka, biće potpisana dva sporazuma sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem – o slobodnoj trgovini i o podsticanju i zaštiti investicija, saopštilo je resorno srbijansko ministarstvo.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić boraviće u utorak, 30. januara, u zvaničnoj posjeti Turskoj, u okviru koje će sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem potpisati novi sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, saopšteno je danas iz resornog ministarstva Srbije, prenosi Anadolu Agency.

Kako se navodi u saopćenju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, tokom sutrašnje posjete biće potpisan i sporazum o podsticanju i zaštiti investicija.

Tekst sporazuma o slobodnoj trgovini između Turske i Srbije parafiran je tokom zvanične posjete Srbiji predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u oktobru prošle godine, a sutrašnjim potpisivanjem stvaraju se uslovi za ratifikaciju tog sporazuma u parlamentima dvije zemlje.

Taj sporazum će, kako se navodi u saoćenju iz ministarstva, prvi put omogućiti bescarinski izvoz definiranih kvota goveđeg mesa, sirovog i rafiniranog sucokretovog ulja, sjemena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda iz Srbije na tržište Turske. Također, ovim sporazumom udvostručene su kvote za izvoz određenog smrznutog voća i povrća iz Srbije u Tursku.

Potpisivanje drugog, sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija, ima za cilj stvaranje još povoljnijeg poslovnog ambijenta za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju.

Tokom boravka u Ankari, Ljajić će se sastati i sa potpredsjednikom Vlade Turske Mehmetom Šimšekom, kao i sa ministrom za evropske poslove Omerom Čelikom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u posjeti Turskoj, gdje je počeo sastanak sa predsjednikom Turske Erdoganom i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Kako je ranije najavljivano, Erdogan, Vučić i Izetbegović najvjerovatnije razgovarati o suradnji u regiji i trasi brze ceste Sarajevo – Beograd.

TRT bosanski

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Napad na policiju u Tutinu: Nepoznata lica pucala u kopnenoj zoni bezbednosti

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno tragaju za nepoznatim napadačima, koji su danas iz vatrenog oružja…

9 hours ago

Sjajan meč Pazarca u Rimu: Medvedev u tri seta savladao Međedovića

Danil Medvedev posle velike borbe u Rimu savladao fantastičnog Hamada Međedovića.

10 hours ago

”Rumelisiad” organizuje Balkanski ekonomski samit u Beogradu

U organizaciji turskog udruženja privrednika ''Rumelisiad'' u Beogradu će u četvrtak, 16. maja biti održan…

14 hours ago

Novi Pazar – Spartak 0:1

Sejduba Suma pogodio stativu iz penala u 45. minutu.

14 hours ago

Dejan Aleksić dobitnik književne nagrade ”Ismet Rebronja”

Na konkurs za regionalnu pjesničku nagradu ''Ismet Rebronja'' koji organizuje narodna biblioteka ''Dositej Obradović'' iz…

15 hours ago

Učenici Medicinske škole drugi u zemlji u pružanju prve pomoći

Učenici srednje Medicinske škole "Dva heroja" iz Novog Pazara osvojili su drugo mesto na Republičkom…

17 hours ago