Categories: Politika

Izetbegović: Rezultati sastanka mogli bi biti istorijski

 

Rezultati sastanka bi mogli biti istorijski, izjavio je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović za N1 nakon trojnog sastanka u Istanbulu.

“Dakle da se napravi autoput ili većinom autoput, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug”, kazao je Izetbegović.

On je rekao da je turski predsednik Erdogan obećao da će se iznaći način da se takva stvar uradi.

“To je ogroman projekat, ali Turska država je velika i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su hiljade kilometar uradili u zadnjih desetak godina. Druga stvar, ono što je insistirao gospodin Vučić. On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom”, kazao je Izetbegović za N1.

Izetbegović je kao drugu stvar istakao izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Ono što je insistirao gospodin Vučić…On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom. Dakle da je Srbija garant mira i stabilnosti i poboljšanja odnosa između Bošnjaka i Srba na Balkanu. Te dve stvari, ako se ostvare, za mene bi bile od jednog istorijskog značaja”, kazao je Izetbegović za N1.

Na pitanje da li su njegovi i Vučićevi odnosi sada bolji, Izetbegović je rekao da nije zaboravio reakcije u Srbiji nakon njegovih izjava o Kosovu, ali da može da pređe preko toga zbog budućih odnosa.

“Nisam ništa zaboravio, a preko svega mogu da pređem ako će se raditi bolje, na miru, na stabilnosti, na poboljšanju odnosa… Na takvim odnosima koji će omogućiti da više nikoga na Balkanu ne zaboli glava i da više niko nema problema. Ove dve stvari o kojima smo danas razgovarali, dakle, mir na Balkanu i izgradnja mega projekta koji bi napravio krug i povezao nas dalje prema Pazaru, Prištini, Albaniji, Turskoj je od ogromnog značaja”, rekao je Izetbegović.

Erdogan je ranije danas imao i bilateralni sastanak s Vučićem.

Kao glavna tema susreta u Istanbulu su odnosi u regionu, pre svega između Beograda i Sarajeva.Portparol Predsedništva Turske Ibrahim Kalin rekao je uoči sastanka da Turska nastoji da poveća broj investicija u regionu Zapadnog Balkana i poboljša bilateralne odnose.Kalin je podsetio da su Turska i Srbija potpisale više od 20 sporazuma, i da će Vučićeva poseta Ankari biti prilika da se razgovara i o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd.

Današnji sastanak treći je Vučićev susret sa Erdoganom za godinu i po.

Izvor: N1

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

16 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

1 day ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago