Categories: Društvo

Održana tribina “Lokalni mediji između vlasti i građana”

Novopazarski Sto plus radio organizovao je javnu tribinu na temu “Lokalni mediji između vlasti i građana”, uz podršku Ambasade Švajcerske u Crnoj Gori i Srbiji. O ovoj temi govorili su predstavnici medija iz ovog regiona koji su saglasni da lokalne samouprave moraju izdvajati više novca iz budžeta za sufinansiranje medijskih projekata u cilju što kvalitetnijeg javnog informisanja.

Lokalni mediji nemaju teoretske šanse da imaju nezavisno i kvalitetno novinarstvo i informisanje ukoliko izostane pomoć lokalne samouprave, ocjenjeno je na današnjoj tribini, i stav je pojedinih predstavnika medija. Svi učesnici saglasni su oko stava da se od lokalnih samouprava zahtjeva da se za medije izdvaja 2% iz budžeta.

Direkotr Radio televizije Novi Pazar Denis Mavrić rekao je da ova medijska kuća ima perspektivu, da je apsolutni medijski lider u regionu te da proizvodi više sadržaja i programa od svih ostalih medija u Sandžaku zajedno, uprkos tome što novac za sufinansiranje medijskih projekata nije dobila od nadlježnog ministarstva, Raške, Tutina, Prijepolja, Nove Varoši i Priboja.

Direktorka televizije Forum iz Prijepolja Mileva Mališić istakla je da je nezavidan položaj tog medija u Prijepolju, da lokalna samouprava ne izdvaja sredstva za projekte koji su od javnog značaja, već za medije iz drugih gradova čija je gledanost u toj opštini nepoznata.

Sa druge strane, direktor televizije Sandžak Salahudin Fetić zadovoljan je kaže rezultatima konkursa u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Direktor Sandžačke tv mreže iz Tutina Amir Numanović rekao je da je položaj tog medija težak, da lokalna samouprava mora iz budžeta izdvojiti više novca a da je opstanak bez te vrste finansiranja nemoguć.

Sagovornici su se složili da su mediji prepušteni sami sebi te da se zajedničkim snagama moraju boriti za bolji status i položaj u a u interesu i opstanka i kvalitetnijeg informisanja javnosti.

A. Ni.

 

Podeli

N N

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

1 hour ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

14 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

15 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

15 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago