Društvo

Održana tribina “Lokalni mediji između vlasti i građana”

Novopazarski Sto plus radio organizovao je javnu tribinu na temu “Lokalni mediji između vlasti i građana”, uz podršku Ambasade Švajcerske u Crnoj Gori i Srbiji. O ovoj temi govorili su predstavnici medija iz ovog regiona koji su saglasni da lokalne samouprave moraju izdvajati više novca iz budžeta za sufinansiranje medijskih projekata u cilju što kvalitetnijeg javnog informisanja.

Lokalni mediji nemaju teoretske šanse da imaju nezavisno i kvalitetno novinarstvo i informisanje ukoliko izostane pomoć lokalne samouprave, ocjenjeno je na današnjoj tribini, i stav je pojedinih predstavnika medija. Svi učesnici saglasni su oko stava da se od lokalnih samouprava zahtjeva da se za medije izdvaja 2% iz budžeta.

Direkotr Radio televizije Novi Pazar Denis Mavrić rekao je da ova medijska kuća ima perspektivu, da je apsolutni medijski lider u regionu te da proizvodi više sadržaja i programa od svih ostalih medija u Sandžaku zajedno, uprkos tome što novac za sufinansiranje medijskih projekata nije dobila od nadlježnog ministarstva, Raške, Tutina, Prijepolja, Nove Varoši i Priboja.

Direktorka televizije Forum iz Prijepolja Mileva Mališić istakla je da je nezavidan položaj tog medija u Prijepolju, da lokalna samouprava ne izdvaja sredstva za projekte koji su od javnog značaja, već za medije iz drugih gradova čija je gledanost u toj opštini nepoznata.

Sa druge strane, direktor televizije Sandžak Salahudin Fetić zadovoljan je kaže rezultatima konkursa u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Direktor Sandžačke tv mreže iz Tutina Amir Numanović rekao je da je položaj tog medija težak, da lokalna samouprava mora iz budžeta izdvojiti više novca a da je opstanak bez te vrste finansiranja nemoguć.

Sagovornici su se složili da su mediji prepušteni sami sebi te da se zajedničkim snagama moraju boriti za bolji status i položaj u a u interesu i opstanka i kvalitetnijeg informisanja javnosti.

A. Ni.

 

Podeli