Categories: DruštvoVesti

Bačevac: Bošnjake Sandžaka i Bosne vezuje jedinstveno tkivo

Svečanom akademijom i prigodnim programom u biblioteci Gazi -Husrev begove biblioteke u Sarajevu obeležen je Dan Sandžaka, u organizaciji Udruženja građana poreklom iz Sandžaka u Bosni I Hercegovini.

Akademiji je prisustvovao veliki broj predstavnika akademske zajednice, predstavnici Grada Novog Pazara, opština Sjenica i Plav, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Islamske zajednice u Crnoj Gori, te Bošnjaci poreklom s ovih prostora koji žive u dijaspori.

Program je počeo intoniranjem himne, a potom je učenjem  fatihe i minutom ćutnje odata počast šehidima i poginulim borcima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, među kojima je veliki broj branitelja porijeklom iz Sandžaka.

U ime organizatora prisutne je pozdravio predsednik Udruženja Ekrem Lekić koji je čestitao Dan Sandžaka. On je kazao da se udruženje posebno ponosi projektom stipendiranja učenika i studenata, a prilikom obeležavanja  Dana Sandžaka, dodeljene su 34 stipendije.

’’Zaista sam ponosan na ljude koji izdvajaju sredstva za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabog imovinskog stanja. Ovim putem im ljudski čestitam i zahvaljujem, napominjući da će stipendisti uzvratiti na najbolji način svojim zalaganjem i uspjehom što već čine’’ kazao je Lekić.

Lekić je prisutne upoznao i sa novim projektima koji bi trebali ojačati veze BiH i Sandžaka a koji se temelje na kulturološkoj saradnji.

Prisutnima se obratio i narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac koji je govorio na temu “Sandžak juče, danas i sutra”.

Bačevac je podsetio da se uz obeležavanje Dana Sandžaka istovremeno obeležavaju 74. godine formiranja Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka, kojom je konstituisana autonomnost Sandžaka 20. novembra 1943. godine u Pljevljima.

’’Jako je bitno reći da je Sandžak veoma dugo, čak stolećima bio Bosna i to je neraskidiva veza koja veže ovo jednonacionalno bošnjačko tkivo. Bošnjaci u Sandžaku na Bosnu gledaju kao na svoj svetionih I orijentaciju I svoju matičnu državu. Mi u tom pravcu moramo nastojati da ojačamo veze I jedan okavav skup upravo ide u tom pravcu. Bošnjaci u svakom trenutku moraju biti svesni das u jedinstveno tkivo bilo da žive u Sandžaku ili u Bosni I Hercegovini’’ kazao je Bačevac.

Tokom večeri istaknuta je zahvalnost dugogodišnjim prijateljima Udruženja, te pojedincima I kompanijama koje su omogućile stipendiranje učenika i studenata, a među donatorima je i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

Senada Kalić

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Pravoslavni hrišćanski vernici proslaviće sutra Vaskrs

Patrijarh Porfirije služiće u ponoć vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, najavila je…

1 hour ago

Prioritet nove vlade je dalji rast privrede, prosečna zarada do kraja 2025. godine biće 1.000 evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u periodu od 2018. do…

4 hours ago

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

21 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

22 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

22 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 days ago