DruštvoVesti

Bačevac: Bošnjake Sandžaka i Bosne vezuje jedinstveno tkivo

Svečanom akademijom i prigodnim programom u biblioteci Gazi -Husrev begove biblioteke u Sarajevu obeležen je Dan Sandžaka, u organizaciji Udruženja građana poreklom iz Sandžaka u Bosni I Hercegovini.

Akademiji je prisustvovao veliki broj predstavnika akademske zajednice, predstavnici Grada Novog Pazara, opština Sjenica i Plav, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Islamske zajednice u Crnoj Gori, te Bošnjaci poreklom s ovih prostora koji žive u dijaspori.

Program je počeo intoniranjem himne, a potom je učenjem  fatihe i minutom ćutnje odata počast šehidima i poginulim borcima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, među kojima je veliki broj branitelja porijeklom iz Sandžaka.

U ime organizatora prisutne je pozdravio predsednik Udruženja Ekrem Lekić koji je čestitao Dan Sandžaka. On je kazao da se udruženje posebno ponosi projektom stipendiranja učenika i studenata, a prilikom obeležavanja  Dana Sandžaka, dodeljene su 34 stipendije.

’’Zaista sam ponosan na ljude koji izdvajaju sredstva za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabog imovinskog stanja. Ovim putem im ljudski čestitam i zahvaljujem, napominjući da će stipendisti uzvratiti na najbolji način svojim zalaganjem i uspjehom što već čine’’ kazao je Lekić.

Lekić je prisutne upoznao i sa novim projektima koji bi trebali ojačati veze BiH i Sandžaka a koji se temelje na kulturološkoj saradnji.

Prisutnima se obratio i narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac koji je govorio na temu “Sandžak juče, danas i sutra”.

Bačevac je podsetio da se uz obeležavanje Dana Sandžaka istovremeno obeležavaju 74. godine formiranja Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka, kojom je konstituisana autonomnost Sandžaka 20. novembra 1943. godine u Pljevljima.

’’Jako je bitno reći da je Sandžak veoma dugo, čak stolećima bio Bosna i to je neraskidiva veza koja veže ovo jednonacionalno bošnjačko tkivo. Bošnjaci u Sandžaku na Bosnu gledaju kao na svoj svetionih I orijentaciju I svoju matičnu državu. Mi u tom pravcu moramo nastojati da ojačamo veze I jedan okavav skup upravo ide u tom pravcu. Bošnjaci u svakom trenutku moraju biti svesni das u jedinstveno tkivo bilo da žive u Sandžaku ili u Bosni I Hercegovini’’ kazao je Bačevac.

Tokom večeri istaknuta je zahvalnost dugogodišnjim prijateljima Udruženja, te pojedincima I kompanijama koje su omogućile stipendiranje učenika i studenata, a među donatorima je i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

Senada Kalić

Podeli