Categories: Politika

SDA Sandžaka osuđuje govor mržnje prema Bošnjacima

SDA Sandžaka, kao bošnjačka parlamentarna stranka, najoštrije osuđuje govor mržnje prema bošnjačkom narodu i njihovim legitimnim predstavnicima i institucijama od strane – kako se navodi u saopštenju za javnost iz ove stranke – ministra Vojske Srbije Aleksandra Vulina i Ministarstva policije, upravo onih na čije je ponašanje i neprijateljsko djelovanje prema Bošnjacima u Sandžaku i upozorio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

U saopštenju se navodi da – državni vrh srpske države, po ko zna koji put, prijetnjama, pa i silom, reaguje na legitimne zahtjeve i iznijete argumente najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Republici Srbiji. Sve to, zajedno sa izazivanjem mržnje prema bošnjačkom narodu, za krajnji cilj ima isključenje Bošnjaka iz političkog života Srbije.

Ovakve prijetnje i govor mržnje grubo ugrožavaju pravo građana i njihovih legitimnih predstavnika na slobodu, pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, slobodu izražavanja i političkog organizovanja. Takva država, ne samo da ne zaslužuje članstvo u EU, već ni status kandidata.

SDA Sandžaka očekuje od EU i Srbije da hitno pristupe rješavanju zahtjeva Bošnjačkog nacionalnog vijeća i kroz reviziju akcionog plana za poglavlja 23 i 24 uvrste zahtjeve legitimnih predstavnika Bošnjaka za rješavanje svih zločina nad Bošnjacima u Sandžaku i drugih nagomilanih problema sa kojima se Bošnjaci decenijama suočavaju.

Također, pozivamo EU i Vladu Srbije da pokrenu konkretne korake ka trajnom rješavanju statusa Sandžaka, u skladu sa rezultatima referenduma, kao legitimnim zahtjevom za ostvarivanje prava svih građana Sandžaka koji traže slobodu mirnim putem”, stoji u saopštenju za javnost SDA Sandžaka.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Redžematović (SDP): Asfaltiranje putnih pravaca na Pešteri počinje u petak

Asfaltiranje putnih pravaca u tutinskom delu Pešteri koje je sa vrhom države dogovorio lider SDPS-a…

8 hours ago

Dani školskog sporta u Novom Pazaru

Školski sport u punom jeku.

9 hours ago

Proleće u znaku Kervera

Novopazarski Kerver, u okviru kojeg je kasnije formirana Akademija fudbala Al Ahli, prisutan je u…

10 hours ago

Počela rekonstrukcija južnog bastiona novopazarske tvrđave

Počeli su radovi na rekonstrukciji južnog bastiona novopazarske tvrđave. Vrednost radova je 18 miliona dinara,…

12 hours ago

Dodeljeni ugovori u okviru projekta energetske sanacije

Građanima i privrednim subjektima koji su aplicirali i ispunili uslove konkursa u okviru projekta sufinasiranja…

12 hours ago

Održana završna obuka za pripadnike jedinice civilne zaštite

U Domu omladine u Novom Pazaru danas je održana obuka jedinice civilne zaštite pod nazivom…

13 hours ago