Categories: Politika

Ljajić: Turska daje kredit od 500 miliona eura za puteve

Još nije jasno hoće li novac biti namijenjen turskim firmama za gradnju u Srbiji ili za neki drugi model.

‘Izgradnja infrastrukture je jedan od prioriteta rada Vlade Srbije’, rekao je Ljajić.

“Turska je opredelila približno 500 miliona evra za finansiranje izgradnje infrastrukture u Srbiji i sada se traži model tog finansiranja”, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije,u Vladi Srbije Rasim Ljajić odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini Srbije.

“Da li će kredite dobijati turske građevinske firme koje će učestvovati na tenderima kod nas za izgradnju puteva ili će to biti neka druga vrsta kredita pod povoljnijim kamatnih stopama, to ne mogu sada da kažem, ali će izgradnja infrastrukture svakako biti jedan od prioriteta”, rekao je Ljajić.

Tokom novembra očekuje posjetu predstavnika turske Eksim banke, gdje bi se isključivo razgovaralo o visini kamatnih stopa, dodao je Ljajić, odgovarajući na pitanja zastupnika Muamera Zukorlića u vezi s izgradnjom putne infrastrukture.

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, odgovarajući na isto pitanje, rekla je da su u posljednje tri godine u saobraćaj uložena znatna sredstva.

Posjeta Erdogana

Kako je navela, u općini Novi Pazar 2015. godine u redovno održavanje putne infrastrukture uloženo je 610.000 eura, 2016. godine 925.000, a ove godine 1,7 miliona eura.

“Mi smo zadužili 400 miliona evra – 300 miliona iz kredita Svetske banke, EIB-a i EBRD-a i 100 miliona evra iz državnog budžeta da bismo rehabilitovali 1.000 kilometara puteva. Napravili smo plan za pet godina koji su to putevi, probali smo da obuhvatimo najkritičnije i 250 kilometara puteva u tom delu Srbije je u rasporedu da se rehabilituje 2018. i 2019. godine”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se tokom posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji razgovaralo o kamatnim stopama i da je neprihvatljivo da one bude u visini 6,5 ili 5,5 posto.

“Imamo obećanje da je kamatna stopa ispod 2,5 odsto, to ćemo sačekati. Čekamo pregovore i očekujem da ćemo kao država moći da garantujemo kredit za dalje ulaganje u puteve”, rekla je Mihajlović.

Plinska infrastruktura

Kad je riječ o izgradnji plinovoda u tom dijelu Srbije, o čemu je Zukorlić također postavio pitanje, ministar rudarstva Aleksandar Antić istakao je da je projekt izgradnje plinovoda Aleksandrovac – Tutin jedan od najznačajnijih projekata u oblasti plinske infrastrukture, te da očekuje da on bude izgrađen do početka 2020. godine.

Antić je naveo da je projekt vrijedan 48 miliona eura, a osigurat će opskrbu plinom Kopaonika, Raške, Novog Pazara i Tutina.

Kako je rekao, osigurano je finansiranje za početne aktivnosti, a nosilac tog projekta jest Srbijagas.

“U budžetu za 2017. je bila predviđena cifra za garanciju; to će biti u budžetu za 2018. godinu. Očekujemo da će početi građevinski radovi u julu ili avgustu 2018, ugovori su već potpisani, projektovanje je u toku. Po dinamici, trebalo bi da bude završen do kraja 2019. godine, ali ne volim da licitiram sa rokovima, pre bih rekao da će biti gotov početkom 2020. godine”, rekao je Antić.

On je kazao da je donesena odluka o izradi prostornog plana područja posebne namjene, koji se sada nalazi na ranom javnom uvidu u trajanju 30 dana.

 

Izvor: Agencije

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Ljajić najavio – radovi na izgradnji puteva na Pešteri počeli

Rasim Ljajić obišao početak radova na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravi, na teritoriji tutinske i…

2 hours ago

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

19 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

20 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

20 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

23 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

23 hours ago