Categories: Kultura

Dani urbane kulture u Novom Pazaru

U Centru za decu i mlade ”Duga” održana je tribina i otvorena izložba slika mladih autora, čime je počela manifestacija pod nazivom ”Dani urbane kulture”, koja će u Novom Pazaru trajati sve do 21.oktobra. U okviru programa ”Mladi su zakon”, manifestaciju organizuje Centar za razvojnu politiku i saradnju.

Iako je tribina o urbanoj odnosno rurbanoj kulturi bila otvorena za sve generacije, u njoj su učestvovali uglavnom mladi. Oni su bili u prilici da iskažu svoj doživljaj kulture uopšte, kao izraza ljudskog postojanja; da daju svoje mišljenje o tome koja od podkultura dominira u Novom Pazaru, kao i kakvi su kulturni sadržaji potrebni ovom gradu.

”Nama je zapravo cilj da upoznamo auditorijum sa značenjem samog termina. Da zapravo konstatujemo u kakvom ambijentu mi živimo, da li je to urbana ili pak rurbana kultura. Cilj nam je da ne stavimo ova dva termina u suprotnost, već da konstatujemo da je rurbana kultura, odnosno rurbanizacija, sastavni deo globalizacijskih procesa, odnosno proces kome se polako vraćamo i da to nije nešto loše, s obzirom na ovo rurbano, već se prosto radi o sintezi glavnih, u isto vreme najboljih elemenata u kvalitativnom smislu i urbane i ruralne kulture”, izjavila je politikolog Andrijana Maksimović.

Za početak manifestacije Dani urbane kulture, mladi članovi i aktivisti Centra za razvojnu politiku i saradnju, osim tribine pripremili su i izložbu slika mladih umetnika: Davuda Turkovića, Jasmina Ukića i Seada Zejnelagića. Izložba će biti otvorena do 21.oktobra, sve dok traje Festival urbane kulture u Novom Pazaru.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

12 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

19 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

19 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

19 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

19 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

20 hours ago