Kultura

Dani urbane kulture u Novom Pazaru

U Centru za decu i mlade ”Duga” održana je tribina i otvorena izložba slika mladih autora, čime je počela manifestacija pod nazivom ”Dani urbane kulture”, koja će u Novom Pazaru trajati sve do 21.oktobra. U okviru programa ”Mladi su zakon”, manifestaciju organizuje Centar za razvojnu politiku i saradnju.

Iako je tribina o urbanoj odnosno rurbanoj kulturi bila otvorena za sve generacije, u njoj su učestvovali uglavnom mladi. Oni su bili u prilici da iskažu svoj doživljaj kulture uopšte, kao izraza ljudskog postojanja; da daju svoje mišljenje o tome koja od podkultura dominira u Novom Pazaru, kao i kakvi su kulturni sadržaji potrebni ovom gradu.

”Nama je zapravo cilj da upoznamo auditorijum sa značenjem samog termina. Da zapravo konstatujemo u kakvom ambijentu mi živimo, da li je to urbana ili pak rurbana kultura. Cilj nam je da ne stavimo ova dva termina u suprotnost, već da konstatujemo da je rurbana kultura, odnosno rurbanizacija, sastavni deo globalizacijskih procesa, odnosno proces kome se polako vraćamo i da to nije nešto loše, s obzirom na ovo rurbano, već se prosto radi o sintezi glavnih, u isto vreme najboljih elemenata u kvalitativnom smislu i urbane i ruralne kulture”, izjavila je politikolog Andrijana Maksimović.

Za početak manifestacije Dani urbane kulture, mladi članovi i aktivisti Centra za razvojnu politiku i saradnju, osim tribine pripremili su i izložbu slika mladih umetnika: Davuda Turkovića, Jasmina Ukića i Seada Zejnelagića. Izložba će biti otvorena do 21.oktobra, sve dok traje Festival urbane kulture u Novom Pazaru.

S.Lj.

Podeli