Categories: Politika

ERDOGAN U BEOGRADU Vučić: Očekujem sve bolje odnose s Turskom, nije ovo 1389. godina

Dobri i prijateljski odnosi i unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje suština su dvodnevne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji. On i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić danas su razgovarali i o ovim, ali i mnogim drugim temama, od energetike, preko poljoprivrede, do banjskog turizma…

– Danas imam čast da se zahvalim predsedniku Erdoganu na poseti, i da kažem građanima obe zemlje da sam veoma zadovoljan sporazumima i razumevanjem dve zemlje, da ćemo graditi sve bolje i bolje odnose – rekao je Vučić.

On je kazao da je potpisivanjem zajedničke dekleracije između dve zemlje dogovoreno da se predstavnici dve vlade sastaju najmanje jednom godišnje, što u Srbiji, što u Turskoj.

– Srbija oseća Tursku kao prijatelja, tako smo se ponašali, tako ćemo se ponašati. Nije ovo 1389. godina, ovo je 2017. i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom. Srbija je bila jedna od prvih zemalja koja je stala u odbranu institucija u Turskoj kada je pokušan puč, u odbranu legalnih i legitimno izabranih organa – rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da je Srbija uvek izražavala protivljenje i saučešće zbog brojnih terorističkih akata u Tuskoj.

– Zahvalan sam i Vama i investitorima koji su ulagali i ulažu u Srbiju. To je bio slučaj sa, na primer, Krupanjem, gde turski investitor ovih dana želi da zaposli još ljudi. Zahvalan sam zbog fabrika u Leskovcu, Vladičinom Hanu, Lebanima u kojima ničega nije bilo. To je spas za to malo mesto – istakao je Vučić.

On je još naveo da će sutra biti potpisan memorandum sa grupom “Taj”, što će pomoći u zapošljavanju ljude i u Kraljevu. Vučić je naveo i da je u Srbiji veliki broj biznismena sa kojima će se danas razgovarati o raznim stvarima.

– Pričali smo o energetici, o snabdevanju gasom, o infrastrukturi poput autoputa Beograd- Sarajevo i Novi Pazar-Tutin-Sjenica. Razgovarali smo i o našim aerodromima. Turska je do dolaska Erdogana imala 25, a danas ih ima više od 50 – kazao je Vučić.

On je naveo da su Turci najbrojniji turisti u Srbiji, i da je njihov rast u odnosu na prošlu godnu 30 odsto.

– Imamo divne banje i lekovitu vodu, tako da sam zamolio predsednika Erdogana da njihove privrednike pošalje ovde, ako su zainteresovani da pogledaju, ulažu, osposobe… – rekao je on.

Kako je kazao, posebno je sa Erdoganom razgovarao o Bosni i Hercegovini, o tome da je “Srbija za čiste ruke i čiste odnose sa državama”, da ih gradimo, i da ćemo u tome imati podršku i sa turske strane.

Srpska kuhinja za Erdogana

– Sa mojim prijateljem sam razgovarao danas, imali smo polodonosne radove. Imaćemo i mogućnost da probamo i srpsku kuhinju, ali i razgovarati sa poslovnim svetom – rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je objasnio da se već razgovori vode na ove teme, i da će biti prilike da se ulaže u Srbiju.

– Obim trgovine nije na nivou koji želimo, ali bismo želeli da krajem godine pređe milijardu dolara. Međutim, želimo da ona u što kraćem periodu bude tri ili pet milijardi – rekao je Erdogan.

Kazao je i da je Turska na polju izgradnje mostova, gradnje, brzih vozova i metroa veoma napredna, i da je za 15 godina uspela da napravi 19.000 kilometara puteva.

– Toliko smo spustili cene avio karata, da su skoro kao cene autobuskih karata. Želeli smo da ljudi koriste avione sve više – kazao je turski predsednik.

On je rekao i da je, kada se upoznao sa Vučićem, video da ima široke vidike. Kazao je i da će Srbija i Turska za dva dana potpisati ukupno 16 sporazuma, da će se dogovarati šta će i na koji način raditi.

Što pre put od Beograda do Sarajeva

– Trudićemo se da odlučno svoje poslove i ciljeve razvijamo. Najbitnije su edukacija, zdravstvo, pravda i bezbednost. Sigurno će biti onih koji će se buniti protiv zbližavanja Srbije i Turske, ali mi zaista želimo i sa Srbijom i celim Balkanom da napravimo korake kako bi se rešili problemi koji postoje – rekao je on.

Erdogan je kazao da je važno da se vrlo brzo napravi put između Beograda i Srajeva, i da je “put civilizacija”. Turski predsednik saradnju između Srbije i Turske vidi i u zdravstvenom turizmu, odnosno banjskom turizmu.

Turski tok

Erdogan je rekao da se gasovod Turski tok radi zajedno sa Ruskom federacijom. Kaže da se njegova gradnja nastavlja, i da se nada da će u najkraćem vremenu gas ovim gasovodom stići do Srbije.

– Nadam se da Putin neće gledati negativno na ovu stvar, i da će se problem vrlo brzo rešiti – kaže on.

Kazao je i da ne vidi da postoje bilo kakvi problemi sa Novim Pazarom, u koji sutra ide sa svojim “prijateljem Vučićem”.

– Nikada neći podržati etnički nacionalizam. To ću ponoviti i ovde i tamo – istakao je Erdogan.

Erdogan je u Beograd doputovao sinoć, a na aerodromu su ga dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije.

Danas je počeo zvanični deo njegove dvodnevne posete Srbiji, a Erdoganu je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje himne i obilazak počasnog stroja garde.

Na početku sastanka, Vučić se Erdoganu obratio sa “dragi prijatelju”, i zahvalio što je delegacija te zemlje došla u tolikom broju. Rekao je da je i gotovo cela srpska vlada prisutna.

– Srbija je iskreni prijatelj Turske i, ma kako to nekome čudno zvučalo, tako ćemo se ponašati – poručio je predsednik Srbije, istakavši da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, i da njen odnos prema Turskoj nikada neće zavisiti od odnosa drugih zemalja prema njoj.

Vučić je, u pozdravnoj reči, podsetio na to da je Srbija iste večeri kada je pokušan puč u Turskoj, stala na stranu izabranih institucija i podržala demokratske vrednosti.

– To nigde, nikada i nijedne sekunde nismo krili. Imamo mnogo zajedničkih interesa u regionu, pre svega mir i stabilnost, i oni su od suštinskog značaja i zato vodimo dijalog sa Prištinom, koji za nas nije nimalo lak – podvukao je Vučić, uz opasku da smatra da smo “mnogo toga učinili i da se situacija u BiH stabilizuje”.

On je zaključio da “Srbija nikada nije bila faktor nestabilnosti na Balkanu”.

Predsednici Turske i Srbije Erdogan i Vučič razgovarali su danas u Palati Srbija nešto duže od jednog sata, a potom su nastavili razgovor na plenarnom sastanku sa članovima delegacija dve zemlje.

Nakon toga, potpisali su zajedničku političku dekleraciju o osnivanju Saveta za saradnju Srbije i Turske, dok su ministri u vladama Srbije i Turske potpisali nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima i reviziju sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Takođe, Vučić i Erdogan danas će učestvovati i na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija-Turska, gde će se obratiti učesnicima i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumevanju.

Izložba u Erdoganovu čast

Vučić i Erdogan pre nego što su otpočeli tet-a-tet razgovore, obišli su izložbu u Palati Srbija, koja je priređena u čast turskog predsednika.

Reč je o postavci koju je priredio Arhiv Srbije, a u kojoj se nalaze dokumenta iz 17, 18. i 19. veka, među kojima su hatišerifi, ustavi, mape, dilpomatska prepiska na strarom turskom i srpskom jeziku.

Među eksponatima je i turski pečat koji je koristio Miloš Obrenović u prepisci sa turskom stranom, kao i mapa Beograda iz 18. veka koju su koristili turski upravnici grada u tom periodu.

Turski predsednik mogao je da vidi diplomatske izveštaje srpske delegacije iz Istanbula, kao i izveštaj o izboru kneza Aleksandra Karađorđevića iz 1842. godine i Turski ustav iz 1838. godine u prevodu na srpski jezik.

Veliki deo izloženih dokumenata je na staroturskom jeziku.

Jedan deo dokumenata iz 18. i 19. veka preveden je na turski jezik i izdat u posebnoj zbirci, koju će predsednik Srbije pokloniti turskom kolegi.

Sutra poseta Novom Pazaru

Sutra, 11. oktobra, Erdogan će posetiti Novi Pazar, Rašku, Kraljevo, Sjenicu, Tutin, Prijepolje, Novu Varoš i Priboj, a u sklopu posete, obaviće se i ceremonija potpisivanja protokola između grada Novog Pazara i opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju.

Izvor: Blic

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

13 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

15 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

15 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

17 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

18 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

18 hours ago