Categories: Politika

Erdogan stigao u dvodnevnu posetu Srbiji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u Beograd, a na Aerodromu “Nikola Tesla” svečano ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Erdogan boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji tokom koje će razgovarati s najvišim državnim zvaničnicima i učestvovati na Srpsko-turskom poslovnom forumu, a sutra će posetiti i Novi Pazar. Akcenat posete će biti na ekonomiji. Turska preduzeća investirala su više od 110 miliona dolara u našoj zemlji, a u poslednjih nekoliko godina otvoreno je više fabrika. Stiže i 185 privrednika, pa se očekuju novi sporazumi o ulaganjima.

Erdogan će biti gost predsednika Vučića, a od danas počinju zvanični razgovori.

Posle svečanog dočeka koji će mu biti priređen u Palati Srbija, dvojica predsednika će imati tet-a-tet razgovore, a uslediće i sastanci dve delegacije i potpisivanje više sporazuma između Srbije i Turske.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, dva predsednika obratiće se medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare, a zatim će učestvovati na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija – Turska, gde će se obratiti učesnicima i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumevanju.

Sutradan, 11. oktobra, posetiće Novi Pazar gde će razgovarati sa gradonačelnicima i predsednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolja, Nova Varoš, Priboj.

U sklopu posete, obaviće se i ceremonija potpisivanja protokola između grada Novog Pazara i opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju, a nakon toga, predsednici Vučić i Erdogan prošetaće Novim Pazarom i razgovarati sa građanima.

Sa turskim predsednikom, koji će u Srbiji boraviti 10. i 11.oktobra, dolaze i predstavnici i vlasnici velikih turskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, od građevinarstva, turizma, poljoprivrede do prehrambene industrije i metalskog sektora.

Poseta turskog predsednika dogovorena je na sastanku Erdogana i Vučića u Njujorku, gde su učestovali na sednici Generalne skupštine UN.

Predsednik Vučić je tom prilikom naglasio da će Erdoganova poseta biti potvrda velikog prijateljstva dva naroda i izrazio zahvalnost turskim kompanijama koje su ulagale u najnerazvijenijim mestima u Srbiji.

“Naša zemlja gaji iskreno prijateljstvo prema turskom narodu i mi danas imamo priliku da započnemo novi proces u našim odnosima”, istakao je predsednik Vučić.

Izvor: Tanjug, portali

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Napad na policiju u Tutinu: Nepoznata lica pucala u kopnenoj zoni bezbednosti

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno tragaju za nepoznatim napadačima, koji su danas iz vatrenog oružja…

4 hours ago

Sjajan meč Pazarca u Rimu: Medvedev u tri seta savladao Međedovića

Danil Medvedev posle velike borbe u Rimu savladao fantastičnog Hamada Međedovića.

6 hours ago

”Rumelisiad” organizuje Balkanski ekonomski samit u Beogradu

U organizaciji turskog udruženja privrednika ''Rumelisiad'' u Beogradu će u četvrtak, 16. maja biti održan…

9 hours ago

Novi Pazar – Spartak 0:1

Sejduba Suma pogodio stativu iz penala u 45. minutu.

10 hours ago

Dejan Aleksić dobitnik književne nagrade ”Ismet Rebronja”

Na konkurs za regionalnu pjesničku nagradu ''Ismet Rebronja'' koji organizuje narodna biblioteka ''Dositej Obradović'' iz…

11 hours ago

Učenici Medicinske škole drugi u zemlji u pružanju prve pomoći

Učenici srednje Medicinske škole "Dva heroja" iz Novog Pazara osvojili su drugo mesto na Republičkom…

12 hours ago