Categories: DruštvoPolitika

Reakcije na pretnje Fatmiru Alispahiću

Indira Kučuk Sorguč:
– “Hajka na Fatmira se nastavlja, prijete mu, omalovažavaju, kleveću i to otvoreno, bez ikakve bojazni jer je Muftija ‘jači’ od svake policijske presije i torture. U odbranu slobode mišljenja i zaštitu jednog intelektualca stao je drugi intelektualac, književnik Ibrahim Kajan. Treba da stanemo svi a pogotovo treba da se oglasi Društvo pisaca i Udruženje novinara, ali oni, očevidno, imaju dvostruke aršine i bave se samo ugroženim pravima svojih jarana i jaranica iz !civilnih inicijativa’.

Almir Mehonić: “Sa Fatmirom se znam dugi niz godina. Ono što me je uvijek fasciniralo kod tog čovjeka jeste novinarska produktivnost. Tvrdim odgovorno da takve nema na bošnjačkom novinarskom i publicističkom nebu. Fatmir je ulazio sa mnogima u sukob. Otvoreni i žestoki. Po mom mišljenju mnogi su bili nepotrebni. Ti sukobi su bili nekada sa mojim prijateljima iz javnog života. Nikada od Fatmira nisam čuo onu rečenicu: “Šta ćeš sa njim. On je…..” Tu stvar sam kod njega najviše cijenio. Dakle, princip da ako sam sa nekim u lošim odnosima ne morš i ti da budeš. Možemo se ne slagati sa Fatmirom u mnogim stvarima, no jedno je sigurno, to je bez sumnje vrhunski intelektualac i novinar koji nas svojim pisanjima ne ostavlja ravnodušnim i onda kada se slažemo i onda kada se ne slažemo sa njegovim stavovima. To ne može loš novinar. Drugo, prijetnje njemu, njegovoj djeci ili vrijeđanje njegove majke od strane “fanova” nekih vjerskih krugova i lidera, govore samo u kakvu smo moralnu provaliju upali. Fatmir ima pravo na svoje mišljenje i mora imati pravo na našu zaštitu u reakciju, inače će značiti da smo mrtvi i kao ljudi i kao narod.”

Elifa Kriještorac: “Cestitam Fatmiru na odvaznosti. Bilo je konacno vrijeme da im neko pokaze gdje su granice. Krivim sve intelektualce Bosne i Sandzaka (cast pojedincima) koji su dozvolili terorisanje nasih intelektualaca od strane Zukorlicevih mangasa, i smatram ih obicnim crvima bez kicme i licnog integriteta.”

 

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

4 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

11 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

11 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

12 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

12 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

12 hours ago