DruštvoPolitika

Reakcije na pretnje Fatmiru Alispahiću

Indira Kučuk Sorguč:
– “Hajka na Fatmira se nastavlja, prijete mu, omalovažavaju, kleveću i to otvoreno, bez ikakve bojazni jer je Muftija ‘jači’ od svake policijske presije i torture. U odbranu slobode mišljenja i zaštitu jednog intelektualca stao je drugi intelektualac, književnik Ibrahim Kajan. Treba da stanemo svi a pogotovo treba da se oglasi Društvo pisaca i Udruženje novinara, ali oni, očevidno, imaju dvostruke aršine i bave se samo ugroženim pravima svojih jarana i jaranica iz !civilnih inicijativa’.

Almir Mehonić: “Sa Fatmirom se znam dugi niz godina. Ono što me je uvijek fasciniralo kod tog čovjeka jeste novinarska produktivnost. Tvrdim odgovorno da takve nema na bošnjačkom novinarskom i publicističkom nebu. Fatmir je ulazio sa mnogima u sukob. Otvoreni i žestoki. Po mom mišljenju mnogi su bili nepotrebni. Ti sukobi su bili nekada sa mojim prijateljima iz javnog života. Nikada od Fatmira nisam čuo onu rečenicu: “Šta ćeš sa njim. On je…..” Tu stvar sam kod njega najviše cijenio. Dakle, princip da ako sam sa nekim u lošim odnosima ne morš i ti da budeš. Možemo se ne slagati sa Fatmirom u mnogim stvarima, no jedno je sigurno, to je bez sumnje vrhunski intelektualac i novinar koji nas svojim pisanjima ne ostavlja ravnodušnim i onda kada se slažemo i onda kada se ne slažemo sa njegovim stavovima. To ne može loš novinar. Drugo, prijetnje njemu, njegovoj djeci ili vrijeđanje njegove majke od strane “fanova” nekih vjerskih krugova i lidera, govore samo u kakvu smo moralnu provaliju upali. Fatmir ima pravo na svoje mišljenje i mora imati pravo na našu zaštitu u reakciju, inače će značiti da smo mrtvi i kao ljudi i kao narod.”

Elifa Kriještorac: “Cestitam Fatmiru na odvaznosti. Bilo je konacno vrijeme da im neko pokaze gdje su granice. Krivim sve intelektualce Bosne i Sandzaka (cast pojedincima) koji su dozvolili terorisanje nasih intelektualaca od strane Zukorlicevih mangasa, i smatram ih obicnim crvima bez kicme i licnog integriteta.”

 

Podeli