Categories: Društvo

Manje kazne za divljanje po gradu

 

 

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji treba da bude usvojen do kraja godine, donosi i neka neočekivana rešenja. Za prekoračenje brzine u gradu predviđene su blaže kazne. U Novom Pazaru to bi donelo nove probleme u saobraćaju.

Predlog da se smanje kazne za prekoračenje brzine u gradu iznenadio je mnoge koji se bave saobraćajnom problematikom. Prema novom zakonu vozači koji voze između 70 i 80 kilometara na čas u naselju neće više dobijati nijedan negativni poen, niti će ostajati bez dozvole, već će kao kaznu morati da plate 10.000 dinara, ili 5.000 ako plate u roku od osam dana. Ako ovakav predlog bude usvojen doneće nove brojne probleme gradovima sa manje razvijenom saobraćajnom infrastrukturom. Među njima je i Novi Pazar.

„Kada je Novi Pazar u pitanju, obzirom da je gustina saobraćaja velika, to smanjenje novčanih kazni za prekoraćenje brzine, sa aspekta bezbednosti, nije dobro. Doćiće do povećanja broja saobraćajnih nezgoda pa i broja stradalih u saobraćaju“, kaže saobraćajni inženjer Alija Mujezinović iz Auto-škole „Cesta“.

Prema važećem zakonu predviđeno je da se pri prekoračenju brzine u naselju od 21 do 50 kilometara na sat izriče novčana kazna (od 6.000 do 20.000 dinara), četiri kaznena poena i zabrana upravljanja vozilom od najmanje mesec dana.

„Oni sada te kazne svode na neki minimum.Time daju podstrek vozačima za koje je nebitno tih šest ili dvadeset hiljada dinara,  a kamoli ovih pet hiljada. Moji instruktori svakodnevno imaju problema na ulicama gde se od nesavesnih vozača ne poštuje ni pešački prelaz. Protiv sam takvog rešenja“, kaže saobraćajni inženjer Kemal Martinović iz Auto-škole „Pionir“.

Ova odredba Zakona neće odgovarati manjim gradovima, sa usporenijim saobraćajem i problemima u saobraćajnoj infrastrukturi. MUP se na ovakav potez navodno odlučio jer su mnogi vozači bili kažnjeni za prekoračenje brzine na mostovima, iako realno tada nisu ugrožavali saobraćaj.

 

Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Pojas Gaze: U izraelskim napadima ubijeno najmanje 34.535 Palestinaca

Najmanje 47 Palestinaca je ubijeno, a 61 povrijeđeno u izraelskim napadima u Pojasu Gaze u…

50 seconds ago

Vučević: Memić ostaje ministar turizma i omladine, Zukorlić ministar bez portfelja

Potpredsedniku SDP Huseinu Memiću poveren je novi četvorogodišnji ministarski mandat. On će u novoj Vladi…

32 mins ago

Međedović u finalu kvalifikacija u Eks an Provansu

Novopazarca u borbi za glavni žreb čeka Valentan Vašero iz Monaka.

13 hours ago

Novopazarski osnovci drugi u programiranju dronova

Na republičkom takmičenju u programiranju  dronova, koje je održano u Beogranu u okviru Festivala ''Znanjem…

16 hours ago

Memić: Neprihvatljiva diskriminacija Bošnjaka pri prijemu u vatrogasnu jedinicu

Ministar turizma i omladine i potpredsednik Sandžačke demokratske partije Husein Memić izjavio je danas da…

18 hours ago

Trotoari sada bezbedniji

U okviru radova u osnovnoj školi  Desanka Maksimović uređeni su trotoari i prešačke staze koji…

18 hours ago