Manje kazne za divljanje po gradu

 

 

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji treba da bude usvojen do kraja godine, donosi i neka neočekivana rešenja. Za prekoračenje brzine u gradu predviđene su blaže kazne. U Novom Pazaru to bi donelo nove probleme u saobraćaju.

Predlog da se smanje kazne za prekoračenje brzine u gradu iznenadio je mnoge koji se bave saobraćajnom problematikom. Prema novom zakonu vozači koji voze između 70 i 80 kilometara na čas u naselju neće više dobijati nijedan negativni poen, niti će ostajati bez dozvole, već će kao kaznu morati da plate 10.000 dinara, ili 5.000 ako plate u roku od osam dana. Ako ovakav predlog bude usvojen doneće nove brojne probleme gradovima sa manje razvijenom saobraćajnom infrastrukturom. Među njima je i Novi Pazar.

„Kada je Novi Pazar u pitanju, obzirom da je gustina saobraćaja velika, to smanjenje novčanih kazni za prekoraćenje brzine, sa aspekta bezbednosti, nije dobro. Doćiće do povećanja broja saobraćajnih nezgoda pa i broja stradalih u saobraćaju“, kaže saobraćajni inženjer Alija Mujezinović iz Auto-škole „Cesta“.

Prema važećem zakonu predviđeno je da se pri prekoračenju brzine u naselju od 21 do 50 kilometara na sat izriče novčana kazna (od 6.000 do 20.000 dinara), četiri kaznena poena i zabrana upravljanja vozilom od najmanje mesec dana.

„Oni sada te kazne svode na neki minimum.Time daju podstrek vozačima za koje je nebitno tih šest ili dvadeset hiljada dinara,  a kamoli ovih pet hiljada. Moji instruktori svakodnevno imaju problema na ulicama gde se od nesavesnih vozača ne poštuje ni pešački prelaz. Protiv sam takvog rešenja“, kaže saobraćajni inženjer Kemal Martinović iz Auto-škole „Pionir“.

Ova odredba Zakona neće odgovarati manjim gradovima, sa usporenijim saobraćajem i problemima u saobraćajnoj infrastrukturi. MUP se na ovakav potez navodno odlučio jer su mnogi vozači bili kažnjeni za prekoračenje brzine na mostovima, iako realno tada nisu ugrožavali saobraćaj.

 

Podeli