Categories: Društvo

Kontrola upotrebe pojaseva i prevoza dece

 

 

Na teritoriji cele Srbije od 11. do 17. septembra Saobraćajna policija sprovodi akciju pojačane kontrole vezivanja sigurnosnih pojaseva i bezbednog prevoza dece. Cilj je smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćaju.

Iako Srbija poslednjih godina beleži smanjenje broja stradalih u saobraćaju, naša zemlja je i dalje iznad evropskog proseka sa 84 poginulih godišnje na milion stanovnika. Od juče Saobraćajna policija, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, na teritoriji cele zemlje sprovodi akciju pojačane kontrole vezivanja sigurnosnih pojaseva u automobilima i načina na koji se prevoze deca. Cilj je smanjenje broja poginulih i povređenih.

U Evropi godišnje u saobraćaju strada 51 osoba na milion stanovnika. U Srbiji poslednje dve godine postoji tendencija pada broja poginulih i povređenih u saobraćanim nezgodama, ali i dalje smo daleko od ovog evropskog proseka. Samo za osam meseci ove godine u saobraćaju je nastradalo 361 lice. U julu i avgustu smanjen je broj poginulih od oko 11 odsto, odnosno 14 manje poginulih, a najveće smanjenje poginulih je u julu i to 16 odsto, dok je u julu i avgustu smanjenje broja povređenih osoba od oko osam odsto, odnosno 294 manje povređenih. Najveće smanjenje broja povređenih je u avgustu je za 14 odsto. Korišćenje sigurnosnih pojaseva na prednjim i zadnjim sedištima kao i prevoz dece u posebnim sedištima uticao bi da brojke stradalih u saobraćaju budu još manje.

Akcija koja je u toku i koja će se odvijati do 17. septembra realizuje se u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i medijima, konkretnim radom patrola na terenu , ali i puštanjem pripremljenih spotova i priloga na televiziji. Zato pomalo čudi i inertnost policijskih činovnika u MUP-u od kojih ni drugog dana odvijanja akcije nismo dobili odobrenje za snimanje.

Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

3 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

10 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

10 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

10 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

10 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

10 hours ago