Categories: Društvo

Šarčević: Najvažnija je kvalitetna nastava

“Studenti imaju pravo na kvalitetnu nastavu  i  pošto je to u visokom obrazovanju pitanje svih pitanja, predviđeno je da bude na najbolji način regulisano  zakonskim izmenama koje treba  uskoro da usvoji Skupština Srbije – rekao  je danas prilikom posete Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Ministar Šarčević, koji je prisustvovao konstitutivnoj sednici Studenstkog parlamenta ove visokoškolske ustanove, naglasio je da je novim Zakonom o visokom obrazovanju  predviđeno da će prilikom upisa u starije godine, studenti koji ostvare najmanje 48 bodova, moći da se rangiraju za finansiranje iz budžeta.

Prema rečima ministra Šarčevića, prilikom nacrta Zakona o visokom obrazovanju uvažen je najveći broj konstruktivnih predloga  studenata, koji vode unapređenju visokog obrazovanja. On je ocenio da je Državni univerzitet u Novom Pazaru, iako je među najmlađim univerzitetima u zemlji, izrastao u ozbiljnu visokoškolsku instituciju.

Pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje prof. dr Vesna Mandić saopštila je da je Ministarstvo prosvete danas otvorilo konkurs za unapređenje nastave i da će u taj projekat biti uloženo 83 miliona dinara. Prema njenim rečima, prioritet će imati univerziteti i fakulteti koji su uključeni u Akcioni plan Vlade Srbije za unapređenje IT sektora.

Rektor  Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić je naglasio da je nedvosmislena podrška koju Vlada Srbije i Ministartvo prosvete pružaju Državnom univerzitetu u Novom Pazaru od izuzetnog značaja i ocenio da je to veliki podsticaj u naporima da se unapređuje kvalitet obrazovanja.

“ Studenti su  glavni akteri obrazovnog procesa  i za Državni univerzitet je izuzetno važna dobra saradnja sa Studentskim parlamentom“, istakao je rektor Kostić.

Za predsednika Studentskog parlamentaizabran je Demir Crnovršanin, student četvrte godine prava, koji je i  u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju. Zamenik predsednika je Emil Đulović, student sporta i fizičkog vaspitanja, dok će dužnost sekretara obavljati Kemala Kadribašić, studentkinja ekonomije.

Konstitutivnoj sednici prisustvovao je i predsednik SKONUS-a Milan Savić.

Izvor: DUNP

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

4 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

11 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

11 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

11 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

11 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

11 hours ago