Categories: DruštvoPolitika

Ljajić i Fakibaba o robnoj razmeni Srbije i Turske

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ministrom hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmetom Ešrefom Fakibabom, sa kojim je razgovarao o načinima za povećanje ukupne robne razmene između Srbije i Turske, sa naglaskom na prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Ministri Ljajić i Fakibaba saglasili su se da bi ključni iskorak u pravcu povećanja ukupne robne razmene između Srbije I Turske bilo potpisivanje novog Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kojim bi značajno bio povećan obuhvat roba i usluga koje se nalaze na bescarinskom režimu.

Pregovarački timovi dve zemlje, istakli su ministri, uložiće maksimalne napore da pomenuti sporazum bude usaglašen narednog meseca, a potom i potpisan tokom zvanične posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izrazio je očekivanje da će zaključenjem novog Sporazuma o slobodnoj trgovini robna razmena između dve zemlje premašiti jednu milijardu evra, posebno ukoliko budu usvojeni zahtevi naše strane da u Tursku bude dozvoljen bescarinski uvoz šećera, mesa, sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja i mantija.

Ljajić je dodao da bi bescarinski izvoz mesa i mantija u Tursku u značajnoj meri podstakao razvoj stočarstva na Pešterskoj visoravni i druguim krajevima Srbije i obezbedio našim proizvođačima povoljan pristup jednom velikom tržištu kao što je tursko.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

10 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

17 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

17 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

17 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

17 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

17 hours ago