DruštvoPolitika

Ljajić i Fakibaba o robnoj razmeni Srbije i Turske

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ministrom hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmetom Ešrefom Fakibabom, sa kojim je razgovarao o načinima za povećanje ukupne robne razmene između Srbije i Turske, sa naglaskom na prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Ministri Ljajić i Fakibaba saglasili su se da bi ključni iskorak u pravcu povećanja ukupne robne razmene između Srbije I Turske bilo potpisivanje novog Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kojim bi značajno bio povećan obuhvat roba i usluga koje se nalaze na bescarinskom režimu.

Pregovarački timovi dve zemlje, istakli su ministri, uložiće maksimalne napore da pomenuti sporazum bude usaglašen narednog meseca, a potom i potpisan tokom zvanične posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izrazio je očekivanje da će zaključenjem novog Sporazuma o slobodnoj trgovini robna razmena između dve zemlje premašiti jednu milijardu evra, posebno ukoliko budu usvojeni zahtevi naše strane da u Tursku bude dozvoljen bescarinski uvoz šećera, mesa, sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja i mantija.

Ljajić je dodao da bi bescarinski izvoz mesa i mantija u Tursku u značajnoj meri podstakao razvoj stočarstva na Pešterskoj visoravni i druguim krajevima Srbije i obezbedio našim proizvođačima povoljan pristup jednom velikom tržištu kao što je tursko.

Podeli