Categories: Društvo

Povoljni krediti za poljoprivrednike

U cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije obezbedilo je povoljnu kreditnu liniju za sve poljoprivredne proizvođače sa kamatnom stopom na godišnjem nivou od 1 odsto. U pitanju su dinarski krediti namenjeni vlasnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koji žele da unaprede svoju proizvodnju u oblasti stočarstva, ratarstva ili voćarstva.

Prema rečima savetodavca Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Safeta Vesnića za kreditna sredstva mogu konkurisati svi poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i koji žele da unaprede svoju proizvodnju, bilo da su u pitanju individualni proizvođači, preduzetnici udruženi u zemljoradničke zadruge ili pravna lica. Kreditna podrška se odnosi kako na liniju stočarske proizvodnje, tako i za različite delatnosti u oblasti ratarstva i voćarstva.

”Ova sredstva, koja su opredeljena kreditom resornog ministarstva se mogu iskoristiti i za nabavku hrane za stoku kao i za ostale prateće sadržaje u stočarskoj proizvodnji. Pored stočarske proizvodnje ova sredstva se mogu iskoristiti u tekućoj godini i za ratarsku, voćarsku, vinogradarsku, cvećarsku i povrtarsku proizvodnju”, kaže Vesnić.

Za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao što je područje grada Novog Pazara i opština Sjenica i Tutin – naglašava Vesnić, kamatna stopa na godišnjem nivou nije predviđenih 3 već svega 1 odsto.

”Ovo su zaista najpovoljniji krediti koji se mogu naći na tržištu i ova sredstva se takođe mogu iskoristiti i za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, za nabavku traktora, prikolica i drugih pratećih sadržaja koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji”, ističe Vesnić.

Maksimalni iznos kreditnih sredstava za individualne proizvođače je 6 miliona dinara, odnosno 18 miliona dinara za pravna lica. Poljoprivredna stručna i savetodavna služba u Novom Pazaru, kao i uvek, otvorena je za sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače koji imaju bilo kakve nedoumice i u vezi aktuelne kreditne linije.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Međedović u finalu kvalifikacija u Eks an Provansu

Novopazarca u borbi za glavni žreb čeka Valentan Vašero iz Monaka.

7 hours ago

Novopazarski osnovci drugi u programiranju dronova

Na republičkom takmičenju u programiranju  dronova, koje je održano u Beogranu u okviru Festivala ''Znanjem…

10 hours ago

Memić: Neprihvatljiva diskriminacija Bošnjaka pri prijemu u vatrogasnu jedinicu

Ministar turizma i omladine i potpredsednik Sandžačke demokratske partije Husein Memić izjavio je danas da…

12 hours ago

Trotoari sada bezbedniji

U okviru radova u osnovnoj školi  Desanka Maksimović uređeni su trotoari i prešačke staze koji…

12 hours ago

Od paklice cigareta do ručno rađenog papira

Ručna proizvodnja papira, novi je projektat novopazarskog Udruženja psihologa, koji se realizuju u saradnji sa…

13 hours ago

Novi Pazar kup 2024: Rudar jedini sa dva pobednička trofeja

Dvodnevni turnir u Novom Pazaru okupio je 64 ekipe iz 25 klubova sa teritorija Bosne…

14 hours ago