Categories: Kultura

“Sopoćanska viđenja” okupljaju umjetnike

Likovna kolonija “Sopoćanska viđenja” i ove godine okupila je istaknute umjetnike iz različitih gradova. U okviru ovogodišnjeg, 42. saziva kolonije, oni borave u Novom Pazaru i stvaraju inspirisani novopazarskim prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima.

Ove godine u sazivu kolonije su umjetnici iz Beograda,  Niša, Kraljeva ali je i jedan učesnik iz Rusije. Oni stvaraju djela koja će od sledeće godine biti dostupna likovnoj publici u mnogim gradovima. Umjetnici borave u motelu na Pazarištu već nekoliko dana, dostupne su im prirodne ljepote i kultune osobenosti okoline, a sudeći po radovima i utiscima,  inspriacija nije nedostajala.

“Ovo je zaista krasno mjesto i divan grad.  Priroda je inspirativna i upečatljiva što se odražava na naše radove”, rekao je umjetnik iz Rusije, Igor Šiškov.

S obzirom da Sopoćanska viđenja imaju veliki ugled kod likovnih kritičara i u mnogim umjetničkim centrima,  za učesnike ovo je važna referenca u stvaralačkoj biografiji.

„ Imam običaj da izbjegavam kolonije, ali znajući prije svega reputaciju ove kolonije, znajući za izuzetnu kolekciju koju posjeduje Kulturni centar i sva imena koja su prošla kroz sazive kolonije, ali i to da je selektorka moja omiljena istoričarka umjetnosti, izuzetno mi je drago što sam učesnik“, rekao je umjetnik, Vojislav Radovanović.

„Ideja jeste da se umjetnici druže, da razgovaraju i inspirišu jedni druge, a ne samo da slikaju sve vrijeme kolonije“, kaže urednica programa galerije Multimedijalnog centra,  Amra Hodžić Jejna.

Ovogodišnja selektorka istoričarka umjetnosti, Vesna Todorović, kaže da je u ovom sazivu naglašena važnost i uloga crteža.

“Moja dugogodišnja praksa je izdvojila ljude koji imaju poseban pristup.  Kod svih njih bitan je crtež koji se dodavanjem drugih likovnih elemenata pretavara u sliku” rekla je, istoričaraka umjetnosti,  Vesna Todorović.

Održavanje kolonije tradicionalno finansira Grad Novi Pazar ali i Ministarstvo kulture.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

11 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

11 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

12 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

22 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

1 day ago