Kultura

“Sopoćanska viđenja” okupljaju umjetnike

Likovna kolonija “Sopoćanska viđenja” i ove godine okupila je istaknute umjetnike iz različitih gradova. U okviru ovogodišnjeg, 42. saziva kolonije, oni borave u Novom Pazaru i stvaraju inspirisani novopazarskim prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima.

Ove godine u sazivu kolonije su umjetnici iz Beograda,  Niša, Kraljeva ali je i jedan učesnik iz Rusije. Oni stvaraju djela koja će od sledeće godine biti dostupna likovnoj publici u mnogim gradovima. Umjetnici borave u motelu na Pazarištu već nekoliko dana, dostupne su im prirodne ljepote i kultune osobenosti okoline, a sudeći po radovima i utiscima,  inspriacija nije nedostajala.

“Ovo je zaista krasno mjesto i divan grad.  Priroda je inspirativna i upečatljiva što se odražava na naše radove”, rekao je umjetnik iz Rusije, Igor Šiškov.

S obzirom da Sopoćanska viđenja imaju veliki ugled kod likovnih kritičara i u mnogim umjetničkim centrima,  za učesnike ovo je važna referenca u stvaralačkoj biografiji.

„ Imam običaj da izbjegavam kolonije, ali znajući prije svega reputaciju ove kolonije, znajući za izuzetnu kolekciju koju posjeduje Kulturni centar i sva imena koja su prošla kroz sazive kolonije, ali i to da je selektorka moja omiljena istoričarka umjetnosti, izuzetno mi je drago što sam učesnik“, rekao je umjetnik, Vojislav Radovanović.

„Ideja jeste da se umjetnici druže, da razgovaraju i inspirišu jedni druge, a ne samo da slikaju sve vrijeme kolonije“, kaže urednica programa galerije Multimedijalnog centra,  Amra Hodžić Jejna.

Ovogodišnja selektorka istoričarka umjetnosti, Vesna Todorović, kaže da je u ovom sazivu naglašena važnost i uloga crteža.

“Moja dugogodišnja praksa je izdvojila ljude koji imaju poseban pristup.  Kod svih njih bitan je crtež koji se dodavanjem drugih likovnih elemenata pretavara u sliku” rekla je, istoričaraka umjetnosti,  Vesna Todorović.

Održavanje kolonije tradicionalno finansira Grad Novi Pazar ali i Ministarstvo kulture.

Podeli