Categories: DruštvoPolitika

Delegacija Kancelarije Turaka u inostranstvu u poseti BNV-u

Delegacija Kancelarije Turaka u inostranstvu i srodnih zajednica posetila je i Bošnjačko nacionalno vijeće. Predsednici dve organizacije Mehmet Kose i Sulejman Ugljanin razgovarali su o unapređenju i načinima uzajamne saradnje u svim oblastima koje se tiču poboljšanja uslova života Bošnjaka u Sandžaku.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin je istakao da je Kancelarija Turaka u inostranstvu, organizacija koja se bavi podrškom svojim zajednicama i rodbinskim narodima u oblasti obrazovanja, kulture, kulturnog nasleđa, ekonomije, socijalnih pitanja, te ocenio sastanak u Vijeću veoma konstruktivnim. Ugljanin je između ostalog zahvalio na, kako je rekao, uslovima u kojima se školuju naši stutdenti u Turskoj. ‘’To su uslovi jednaki najprestižnijim uslovima u svijetu i dogovorili smo se o načinima uzajamne saradnje u svim oblastima koje se tiču poboljšanja uslova života Bošnjaka u Sandžaku’’, rekao je Ugljanin.

Predsednik Kancelarije Turaka u inostranstvu i srodnih zajdnica, Mehmet Kose je istakao da Bošnjaci sa prostora Sandžaka daju veliki doprinos uzajamnoj saradnji između Srbije i Turske, koju, kako je ocenio stalno treba unapređivati.

’’Saradnja na svakom planu između republike Turske i Republike Srbije se uspostavlja i traje. Kao institucija koja brine o turskim i srodnim narodima van Turske, mi i  sa Srbijom imamo uspostavljenu saradnju o stipendiranju studenata u Turskoj. Turska podržava studiranje i obrazovanje studenata sa prostora Srbije u Turskoj, ali svakako podržavamo i kada naši naučni radnici dolaze, borave ovde i održavaju predavanja, studiraju na prostoru Srbije. Svi ovi poslovi, sve što radimo, bilo stipendiranje i uopšte, naša uzajamna saradnja daje podršku sve boljoj saradnji i uspostavljanju boljih veza između naše dve zemlje. U trgovini i privredi budžet između Turska i Srbija je 700 miliona dolara. To je veoma malo i mi svakako treba stalno da pojačavamo međusobnu saradnju, uvoz i  izvoz između ove dvije zemlje’’, rekao je Kose.

On je na kraju, svim pripadnicima bošnjačke zajednice čestitao predstojeći Bajram.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

7 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

14 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

14 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

14 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

14 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

14 hours ago