DruštvoPolitika

Delegacija Kancelarije Turaka u inostranstvu u poseti BNV-u

Delegacija Kancelarije Turaka u inostranstvu i srodnih zajednica posetila je i Bošnjačko nacionalno vijeće. Predsednici dve organizacije Mehmet Kose i Sulejman Ugljanin razgovarali su o unapređenju i načinima uzajamne saradnje u svim oblastima koje se tiču poboljšanja uslova života Bošnjaka u Sandžaku.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin je istakao da je Kancelarija Turaka u inostranstvu, organizacija koja se bavi podrškom svojim zajednicama i rodbinskim narodima u oblasti obrazovanja, kulture, kulturnog nasleđa, ekonomije, socijalnih pitanja, te ocenio sastanak u Vijeću veoma konstruktivnim. Ugljanin je između ostalog zahvalio na, kako je rekao, uslovima u kojima se školuju naši stutdenti u Turskoj. ‘’To su uslovi jednaki najprestižnijim uslovima u svijetu i dogovorili smo se o načinima uzajamne saradnje u svim oblastima koje se tiču poboljšanja uslova života Bošnjaka u Sandžaku’’, rekao je Ugljanin.

Predsednik Kancelarije Turaka u inostranstvu i srodnih zajdnica, Mehmet Kose je istakao da Bošnjaci sa prostora Sandžaka daju veliki doprinos uzajamnoj saradnji između Srbije i Turske, koju, kako je ocenio stalno treba unapređivati.

’’Saradnja na svakom planu između republike Turske i Republike Srbije se uspostavlja i traje. Kao institucija koja brine o turskim i srodnim narodima van Turske, mi i  sa Srbijom imamo uspostavljenu saradnju o stipendiranju studenata u Turskoj. Turska podržava studiranje i obrazovanje studenata sa prostora Srbije u Turskoj, ali svakako podržavamo i kada naši naučni radnici dolaze, borave ovde i održavaju predavanja, studiraju na prostoru Srbije. Svi ovi poslovi, sve što radimo, bilo stipendiranje i uopšte, naša uzajamna saradnja daje podršku sve boljoj saradnji i uspostavljanju boljih veza između naše dve zemlje. U trgovini i privredi budžet između Turska i Srbija je 700 miliona dolara. To je veoma malo i mi svakako treba stalno da pojačavamo međusobnu saradnju, uvoz i  izvoz između ove dvije zemlje’’, rekao je Kose.

On je na kraju, svim pripadnicima bošnjačke zajednice čestitao predstojeći Bajram.

S.Lj.

Podeli